Hlavní obsah

Prague Fashion Week vsadil na české návrháře

– PRAHA

Především na účast českých módních tvůrců vsadili pořadatelé osmého ročníku mezinárodního festivalu módy Prague Fashion Week, který startuje v neděli slavnostní přehlídkou v rezidenci pražského primátora. V prostorách galerie Mánes na něm představí od 27. března do 2. dubna své nové kolekce uznávané návrhářské značky.

Článek

 "Kreativita českých návrhářů je velmi dobrá. Jsou šikovní a nadaní. Mají ale jednu bolístku, kterou je finanční situace. Představit módní kolekci a získat silné marketingové zázemí je pro ně stále drahá záležitost," řekla ředitelka Prague Fashion Week Eva Valová. Pořadatelé týdne módy podle ní s potěšením poskytli domácím designérům prostor, který byl v minulých ročnících vyčleněn převážně zahraničním designérům. "Zájem je mimořádný," pochválila účast.

Své kreace předvedou přední čeští návrháři

Sérii nejnovějších modelů na příští sezonu předvedou Taťána Kováříková, Monika Drápalová, Helena Fejková, Ivana Follová, Michaela Bakotová, Radka Kubková, Martina Nevařilová nebo Jaroslava Procházková. Novou kolekci představí také Iška Fišárková, držitelka titulu Výtvarník sezony z listopadové přehlídky PFW. Návrhářka, která se zaměřuje na oblečení pro muže, uvede téma "věčné pánské košile". Titul Talent sezony bude obhajovat student Ondřej Adámek. Chystá přehlídku inspirovanou tradicí a rodinnou historií nazvanou Babička.

Festival Prague Fashion Week, jehož součástí jsou módní přehlídky, výstava fotografií i prodej modelů, je podle Valové společensky i obchodně přitažlivá akce. Upozornila, že také Praha se díky pořádání festivalu dokázala prosadit ve světě módy. "Daří se nám získat cestu ke spolupráci s organizátory týdnů módy v Paříži nebo Londýně. Když přicházíme do měst tohoto typu a řekneme "Praha", pak už si nikdo nemyslí, že to je někde vedle Moskvy. Vědí, že je ve středu Evropy a že je opravdu krásná. Prosakují i informace, že česká tvůrčí síla je dobrá," řekla.

Týden módy doprovodí soutěžní výstava fotografií

Novinkou jarního PFW bude soutěžní výstava fotografií věnovaných módě. Živé momentky z módních přehlídek, snímky z návrhářských studií i stylizované obrázky z profesionálních fotoateliérů budou vystaveny v galerii Mánes od 30. března do 2.dubna. Porota vybere Foto sezony.

Vyhlášen bude vítěz kategorie Junior v sekcích oděv a obuv. Soutěž je určená pro studenty uměleckých středních a vysokých škol. Do nejužšího finále postoupilo ve druhém kole hodnocení 20 kolekcí. Na zahraniční účast letos zbylo jen málo místa. Představí se tvůrci z Chorvatska a z Ruska.

Podrobný program přehlídek a informace o festivalu módy jsou přístupné na  www.praguefashionweek.com . Přestože je PFW určen především odborníkům ze světa módy, akce bude otevřena i široké veřejnosti. Zájemci si budou moci zakoupit vstupenky v galérii Mánes několik dní před zahájením.

Reklama

Související témata:

Související články

Luxus se v Praze zabydluje pomalu, ale jistě

Značkové hodinky, parfém, kabelka, obuv nebo i dokonalý chrup mohou prý vypovídat o tom, k jaké sociální skupině člověk patří. Z prestižní, špičkové kvality...

Keira Knighteyová nahradí u Chanela Mossovou

Britská herečka Keira Knightleyová nahradí u firmy Chanel topmodelku Kate Mossovou a stane se napříště hlavní reklamní tváří prestižního kosmetického gigantu....

Výběr článků

Načítám