Hlavní obsah

MÓDA: Gaultier rozzářil Paříž, bude i v Praze

Právo, Novinky, Jana Rovenská
PAŘÍŽ/PRAHA

V retrospektivní přehlídce toho nejlepšího z haute couture se u nás poprvé 9. února ve Španělském sále Pražského hradu představí jeden z největších módních novátorů a mistr velké pařížské krejčoviny dvaapadesátiletý Jean-Paul Gaultier. Již ve středu se ale představil v Paříži, kde při přehlídce haute couture prezentoval modely pro sezónu jaro/léto 2005. Jeho kreace oblékla také britská topmodelka Naomi Campbellová.

Foto: Iveta Juchelková

Slavnostní odhalení haptického modelu přerovského zámku

Článek

S uměleckým nadáním se Gaultier už narodil. Byl jedním z těch šťastlivců, kteří hned od mládí věděli, že chtějí dělat módu. Po krátké stáži u známých návrhářů Pierre Cardina a Emilia Pucciho předvedl už v šestadvaceti letech pod vlastním jménem první kolekci značkové konfekce prét-á-porter.

Díky velice vyhraněnému, svéráznému přístupu a smělému tvrzení, že všechno je možné, se mu záhy začalo přezdívat enfant terrible francouzské módy a značka Jean-Paul Gaultier se rychle etablovala i do světa luxusu. V haute couture (tzv. vysoká krejčovina) vytvořil vysoce precizní a naprosto identifikovatelný styl. Módní znalci ho charakterizují jako explozivní mix jeho pařížského ducha - elegance a spirituality, ale i výstřednosti, sexuality a pronikavých vlivů mnoha náboženství a etnických skupin.

Svoboda pro každého

Symbolem jeho svobodomyslného stylu se pak záhy stalo nejen pruhované námořnické tričko, ale i odvážný korzet, pánské obleky pro ženy či sukně pro muže, které jen dokládaly návrhářovo hlásání módní svobody pro každého. Vážený designér má řadu obdivovatelů a klientů mezi slavnými osobnostmi, má mezi nimi i své oblíbence a idoly.

Patří k nim například už léta jedna z nejelegantnějších francouzských hereček Catherine Deneuveová, zpěvačka Madonna, kterou oblékal pro její světová turné, fotbalista David Beckham, první muž, který neváhal nosit návrhářovy sukně, i Nicol Kidmanová. Tu zase Gaultier oblékl do velké večerní róby, hodné k přebírání prestižního Oscara za nejlepší herečku v Hodinách.

Nadaný Jean-Paul je populární i mezi filmaři. Už několikrát se totiž prosadil jako tvůrce filmových kostýmů. K nejznámějším patří snímky Pátý element, Kiki, Špatná výchova či Nebezpečné známosti. Móda ale není jedinou doménou všestranného umělce. Značka JPG je i na pánských a dámských parfémech. Jeho Le Male a Fragile patří stále mezi bestsellery. O značnou publicitu se Jean Paul Gaultier postaral i kolekcí make-upu pro muže, kterou uvedl na trh v roce 2003. Můžeme čekat, že v budoucnu svět ještě nějakou novinkou překvapí.

:. Britská topmodelka Naomi Campbellová předvádí návrh z kolekce Jeana Paula Gaultiera. Foto: REUTERS/Charles Platiau

:. Modelka v kreaci francouzského návrháře. Foto: REUTERS/Charles Platiau

TIP NOVINEK:
Více snímků naleznete ve fotogalerii.

Reklama

Související témata:

Související články

MÓDA: Versace zkrášlil urostlá těla

Do italského Milána zavítala také značka Versace. Tentokrát se v modelech luxusního domu předvedli také manekýni. Na mole nechyběla ani návrhářka Donatella...

MÓDA: Gisele rozrušila Brazílii

Brazilská topmodelka Gisele Bundchenová ve své rodné zemi v posledních dnech budí velký rozruch. Účastní se totiž zdejšího týdne módy, stala se tváří...

MÓDA: Naomi se oddala Valentinovi

Ve francouzské metropoli začal v pondělí módní maratón, na němž se představí největší esa tzv. haute couture. Mezi prvními se představil dům italského...

Výběr článků

Načítám