Hlavní obsah

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýňových hodech. Pamlsky v nich měli ukryté hraboši i tygři

Novinky, Natálie Lošková, luh
Praha

Dýně jako jeden ze symbolů podzimu pronikly také do pražské zoologické zahrady, hodovat je mohla samotná zvířata. Pro některé se staly dýně zpestřením dne a zábavou, jiní si na oranžových plodech i pochutnali. V rámci již tradičních podzimních dýňových hodů zoo uspořádala komentované krmení zvířat nebo soutěž o největší donesenou dýni.

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýňových hodechVideo: Novinky

 
Článek

Dýňovou pochoutku dostalo ve čtvrtek a v pátek celkem 15 druhů zvířat, chovatelé pro ně připravili až 700 kilogramů tří různých druhů dýně. Každé zvíře je navíc dostalo trošku jinak upravené. Dýně naplněné masem lákaly například ďábly medvědovité nebo tygry. Naopak dýně samotné ocenili dikobrazi, leguáni či velké želvy.

Oblíbené jsou ale také u slonů indických. Zatímco starší samice již vědí, jak si na dýních nejlépe pochutnat, malá slůňata se s novou složkou potravy poprvé seznamovala teprve v loňském roce. „Krmení dýněmi jsme tu ještě nezažili, bylo to zajímavé. Sloni si s nimi nejdřív hráli, ale pak je rozšlápli a snědli,“ popisuje návštěvník s dcerou, kteří se přišli podívat, jak si s velkými dýněmi poradí.

Foto: Novinky

Aby se slonům dýně lépe jedly, naučili se je nejprve rozšlápnout a poté jíst po menších kouscích.

Některá zvířata si dokážou s dýněmi poradit poměrně jednoduše. Například hroši obojživelní menší plody chytají celé do tlamy. Menší zvířata, jako jsou například psi pralesní, nejprve dýni prozkoumají a následně se pokouší prokousat až k její dužině.

Také velké želvy měly letos možnost pochutnat si na dýních druhu hokaido, které jsou svojí oranžovou barvou pro zvířata atraktivní. „Je to pro ně pochoutka na celý den. Z nějakého důvodu ale mají želvy pocit, že ty, co jim nabízím z ruky, jsou určitě mnohem lepší než ty, které leží na zemi vedle nich,“ komentuje se smíchem kurátorka chování největší a nejstarší želvy, která se pro potravu vydala přímo přes krunýře svých sousedů.

Foto: ZOO Praha, Novinky

Na dýních hokaido si pochutnaly především velké želvy.

Dýně s červovou či masovou příchutí

Netradiční podívanou sledovali návštěvníci ve výběhu tygra ussurijského, který měl ve své dýni ukrytý velký kus syrového masa. Vůni masa zachytil tygr okamžitě, dostat se k němu ale nebyl jednoduchý úkol, pomoct si musel tlapami i velkými tesáky. „Moc mu to nešlo,“ okomentovali tygrův souboj s dýní nejmladší návštěvníci zoo.

Foto: Novinky

Tygr ussurijský se pokouší dostat k syrovému masu schovanému v dýni.

„Některá zvířata dýně dostala, protože je jedí a protože jim chutnají. Ale některá je dostala i jako hračky. Třeba pro hrabáče se do dýní vrtají díry a do nich se nasypou červy, aby to museli dolovat ven a tím se i zabavili,“ vysvětluje Velenská. „Ono je to baví, protože ve volné přírodě taky nemají zvířata veškerou potravu prostřenou na stole před nimi, ale musí si ji hledat,“ dodává chovatelka.

Díky svému kulatému tvaru i výrazné oranžové barvě tak dýně zabírá na spoustu zvířat jako tzv. enrichment. To jsou různé předměty či aktivity, které slouží k obohacení života zvířete, které mu zpestří prostředí, vyplní volný čas a stimulují přirozené chování zvířat, jejich fyzickou i mentální aktivitu.

Foto: ZOO Praha, Novinky

Kromě komentovaných krmení se mohou návštěvníci zúčastnit také soutěže o největší donesenou dýni, která skončí v neděli v 18 hodin. Vítěz obdrží roční rodinnou vstupenku, dalších devět účastníků z první desítky získá jiné hodnotné ceny. I na všech soutěžních dýních si zvířata následně pochutnají.

Reklama

Výběr článků

Načítám