Hlavní obsah

Žralok proplaval jen pár centimetrů od překvapeného potápěče

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být jen pár centimetrů od šestimetrového žraloka, to je neuvěřitelný zážitek. Určitě to vyžaduje i spoustu odvahy, i když víte, že zrovna v případě žraloka velikého na jeho jídelníček člověk rozhodně nepatří.

Foto: Reuters

Žralok veliký měřil téměř šest metrů.

Článek

Ryan Leith se 27. srpna vydal k pobřeží Shetlandských ostrovů, aby si natočil nějaké záběry z lodě se žraloky. Hledáním žraloků strávil několik dní a už to chtěl vzdát, když objevil hned dva kousek od pobřeží Fladdabisteru.

„Zrovna si pochutnávali na planktonu, zastavil jsem člun a vyhodil kotvu. Zdálo se, že je příjezd lodi zaujal, a tak jsem pořídil hodně snímků z hladiny,“ popsal pro Daily Mail svůj zážitek.

Pak si řekl, že by mohl pořídit i nějaké záběry pomocí GoPro kamery také pod vodou, oblékl si potápěčské vybavení a skočil do vody. Plankton pod vodou dost omezoval viditelnost, a tak si až na poslední chvíli všiml, že jeden ze žraloků proplouvá jen pár centimetrů od něj.

Neuvěřitelný zážitek

„Byl to neuvěřitelný zážitek, moc toho pod vodou vidět nebylo, takže se najednou vynořil ze tmy a málem mě trefil,“ popisoval nadšeně dobrodruh svůj zážitek ze setkání s šestimetrovou parybou a dodal: „Je to ohromující potkat se zblízka s tak velkým a mocným zvířetem.“

Muž vylezl z vody se žralokem zakousnutým v ruce

Koktejl

Žralok veliký je druhá největší paryba po žraluku obrovském. Může měřit až 12 metrů. Potravu přijímá pasivně pomocí žaberních filtrů, jimiž filtruje zooplankton, malé ryby a jiné, bezobratlé živočichy. Za hodinu může přefiltrovat okolo 2000 kubíků vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám