Hlavní obsah

Zoufalý orangutan bránil svůj strom před bagrem

Novinky, tcs

Srdceryvné video zveřejnila Mezinárodní organizace na záchranu zvířat (International Animal Rescue). Orangutan se na něm snaží marně bránit svůj domov a nakonec musí být uspán ochránci. Video sice pochází už z roku 2013, organizace ho však uveřejnila až v úterý s tím, že takových situací je v Indonésii k vidění stále více a více.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orangutan se střetl s buldozerem, který mu ničil domovVideo: International Animal Rescue, AP

 
Článek

Video natočené v Západním Kalimantanu, indonéské provincii na ostrově Borneo, názorně ilustruje, jak ohrožení orangutani přicházejí o své domovské prostředí. A i když bylo natočeno před pěti lety, je stále aktuální.

Orangutana, který se zoufale postavil stroji, se nakonec pracovníkům IAR podařilo uspat a zachránit. Zvíře nyní žije spolu s další více než stovkou orangutanů v Centru pro záchranu orangutanů v Ketapangu v Západním Borneu.

Jiní lidoopi ale takové štěstí nemají. Často přežívají ve vykácené oblasti a pomalu umírají hlady. Orangutani také často hledají potravu poblíž lidských osídlení, což vede k častým konfliktům s lidmi, které nejsou zvířata schopna vyhrát.

Orangutani přichází o domov závratnou rychlostí

Podle IAR jsou situace, jako je ta zachycená na videu, v Indonésii stále častější. Situace orangutanů je kritická. Mezi lety 1950 až 2010 se populace bornejských orangutanů snížila o 60 procent, v dalších sedmi letech je očekáván pokles o dalších 22 procent. Orangutaní populaci rovněž decimuje ilegální lov.

Desetiletý indonéský plán, který skončil v loňském roce a měl výrazně zamezit ilegálnímu odlesňování, příliš neuspěl. Lesy v Indonésii stále mizí závratnou rychlostí a v budoucnu se bohužel nejspíše dočkáme mnoha dalších podobných videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám