Hlavní obsah

Zora Jandová umí odpouštět

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoliv sociologové tvrdí, že žijeme v tvrdé době a česká společnost je k sobě čím dál tím víc bezohlednější, herečka a zpěvačka Zora Jandová je celoživotně pozitivně naladěna, neumí nenávidět a mstít se, i když má k naivkám hodně daleko.

Článek

"Nikdy si nepamatuji, co mi kdo provedl nepříjemného. Okamžitě totiž odpouštím. Velmi, úplně a bez jakýchkoliv podmínek. Tím nepříjemný zážitek z paměti vygumuji. Proto si tyto věci nemusím pamatovat, a nedej Bože, se třeba mstít. To opravdu neumím," řekla Jandová.  

Recept na pohodu

Pro své písničky, role i život nachází Zora okolo sebe velké množství inspirace. Je přesvědčena o tom, že stačí, aby byl člověk dostatečně vnímavý. "Velkou inspirací je příroda i lidé. Čas od času jít do lesů nebo do společnosti je přesně to, co má člověk dělat, aby žil v rovnováze."

"Rozhodně bych nemohla být dlouho poustevníkem. Na život v pohodě mám několik metod. Především dělám thai-chi a to je úžasná relaxace v pohybu. Učím i žáky v kurzech. Pokud tedy na mě přijde nějaká krize, tak odpovědnost za ně mě přinutí se zmobilizovat. Potom jsem i proti své vůli dobita pozitivní energií. Především se ale člověk musí naučit šetřit síly. To je velmi důležité a myslím, že už to trochu umím," sdělila Jandová.

Umění odpočívat a relaxovat se na Jandové pozitivně odráží, někdy se zdá, že stále vypadá stejně jako ve dvaceti. "To je omyl," vyvrátila. "Domnívám se, že vypadám mnohem lépe než před dvaceti lety, protože tehdy jsem to měla zadarmo. Teď, v mých letech, už samozřejmě nic zadarmo není. Je to výsledek mnohasethodinové dřiny," přiznala. 

Podzim jí nevadí

"Tím mám na mysli dostatečný spánek. Ale vážně, dělám pro to velmi málo. Za to, že vypadám dobře, vděčím zřejmě částečně genům a samozřejmě i způsobu života, který vedu. Základem je fakt vnitřní pozitivní naladění," je přesvědčena Jandová, které náladu nezkazí ani podzimní plískanice, mlhy a deště.

"Příchod podzimu mi vůbec nevadí. Mám ho dokonce ráda. Dívám se z oken do přírody a všechno beru jako výměnu kulis. Mimochodem, dům v Mníšku pod Brdy jsme pořídili kvůli tomu, abychom měli blíž k houbám. Skutečnost je ale taková, že za šest let, co tady bydlíme, jsem na houbách byla asi pětkrát. Pokud mám čas, tak nerostou, pokud rostou, mám práci," uzavřela Jandová.

Reklama

Související témata:

Související články

Zora Jandová se utkala s mistry tai-či

K smrti unavená, ale velmi spokojená se vrátila do Prahy z čínského Maccaa zpěvačka Zora Jandová. V bývalé portugalské kolonii nedaleko Hongkongu se zúčastnila...

Výběr článků

Načítám