Hlavní obsah

Zoo Praha se těší z nového přírůstku guerézy pláštíkové

– Praha

Mládě guerézy pláštíkové se narodilo v úterý. Má bílou barvu a krátkou kudrnatou srst, což kontrastuje s jeho rodiči. Návštěvníci jej mohou už nyní vidět v expozici těchto primátů, v dolní části zoologické zahrady na Opičích ostrovech.

Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha

Zoo Praha se může pyšnit mládětem guerézy pláštíkové.

Článek

Matkou nejnovějšího přírůstku v Zoo Praha je patnáctiletá samice Lomela. „Po porodu mládě pečlivě očistila a krátce na to už si jej půjčovali i ostatní členové skupiny,“ říká kurátor primátů Vít Lukáš a doplňuje: „Mládě je čilé a už zvědavě zkoumá okolí. Má dobrý úchopový i sací reflex, od matky pije velmi často.“

Foto: Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha

Mládě guerézy pláštíkové mohou vidět návštěvníci pražské zoo na Opičích ostrovech.

Jestli se narodil sameček nebo samice se ale zatím neví. „Pohlaví budeme vědět během několika týdnů nebo měsíců, záleží na tom, kdy se chovatelé k mláděti dostanou,“ vysvětlila Novinkám mluvčí Zoo Praha Alena Šteffelová s tím, že zatím je příliš brzy.

Mládě, jež přišlo na svět 14. listopadu, je 37. v chovu pražské zoo.

Guerézy pláštíkové pocházejí z Afriky a své jméno dostaly podle kontrastní pláštěnky z dlouhých bílých chlupů. Mláďata se jim však rodí čistě bílá. Návštěvníci mají tyto primáty velmi rádi a v Zoo Praha je mohou obdivovat již od roku 1969. Současnou skupinu tvoří samec Katanga, samice Lomela a Lucie a jejich pět mláďat.

Reklama

Výběr článků

Načítám