Hlavní obsah
Leah Bessaová ukazuje zmrzlinu vyrobenou z larev mouchy drátěnky. Foto: Profimedia.cz

Zmrzlinu vyrábějí Jihoafričané z larev mouchy

Vyrábět zmrzlinu z hmyzí alternativy k mléku? Proč ne, řekla si firma Gourmet Grubb z jihoafrického Kapského Města. Jejich čokoládová nebo arašídová zmrzlina má možná zemitější, ale zato bohatou krémovou chuť.

Leah Bessaová ukazuje zmrzlinu vyrobenou z larev mouchy drátěnky. Foto: Profimedia.cz
Zmrzlinu vyrábějí Jihoafričané z larev mouchy

Firma k její výrobě využívá místo mléka takzvané entomléko z larev mouchy bráněnky, o nichž se mluví také v souvislosti s biologicky rozložitelným odpadem.

„Hmyz má plno tuků, bílkovin a minerálů. Obsah tuků a bílkovin u bráněnky je srovnatelný s hovězím a zinku, železa a vápníku má mnohem víc,“ řekla agentuře Bloomberg zakladatelka firmy Leah Bessaová.

Leah Bessaová ukazuje zmrzlinu vyrobenou z larev mouchy drátěnky.

Foto: Profimedia.cz

Bílkovin má mít entomléko pětkrát více než kravské, navíc neobsahuje laktózu, lepek, uhlovodíky ani sacharidy a jeho výroba je méně náročná na vodu.

Gourmet Grubb nyní zmrzlinu nabízí jen v JAR, věří ale, že s rozšířením hmyzí potravy v důsledku růstu světové populace prorazí i za hranicemi.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků