Hlavní obsah

Zmrzlinu v Číně testovali na koronavirus. Byla pozitivní

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus byl už prokázán nejen u lidí, ale také u zvířat. Nyní testy v Číně odhalily i kontaminovanou zmrzlinu. Zdravotnické orgány se proto snaží vytrasovat lidi, kteří mohli s pochutinou přijít do kontaktu, aby se nákaza nezačala opět šířit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Testy odhalily, že tři vzorky zmrzliny lokálně vyráběné v provincii Tchien-ťin obsahují koronavirus, uvádí britský server Standard. Dohromady se měl dostat do zhruba 4836 boxů s mraženou pochutinou, z nichž 2089 bylo už staženo z prodeje a bezpečně zapečetěno. Úřady nadále vyšetřují, kam putovalo 65 krabic, které se prodaly na místním trhu poté, co už byly známy výsledky analýzy.

Dosavadní vyšetřování odhalilo, že společnost, která zmrzlinu vyrábí, dováží sušené mléko z Nového Zélandu a sušenou syrovátku z Ukrajiny. Virus mohl v ingrediencích přežít díky nízkým teplotám, ve kterých jsou skladovány, ale také díky vyššímu obsahu tuků, uvádí server LadBible.

Podle britského virologa Stephena Griffina z univerzity v Leedsu bude ale virus pocházet od člověka a půjde o jednorázovou záležitost. „Je pravděpodobné, že jde o výsledek problému s výrobním závodem, potenciálně o špatnou hygienu v továrně,“ uvedl Griffin a vysvětlil, že právě nízké teploty a tuk měly přispět k tomu, že virus přežil.

„Nemusíme ale vůbec vyšilovat kvůli tomu, že bude najednou každý kus zmrzliny kontaminovaný koronavirem,“ uzavřel.

Do Wu-chanu dorazili experti WHO, budou pátrat po původu koronaviru

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám