Hlavní obsah

Zlaté rybičky jsou dobří řidiči, vědci je naučili jezdit s akváriem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlaté rybky, konkrétně karas zlatý, se umí překvapivě dobře orientovat v prostoru i mimo své přirozené prostředí. Zjistili to vědci, kteří rybky naučili ovládat robotické vozítko v podobě akvária na kolečkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští vědci naučili rybičku řídit její pojízdné robotické akváriumVideo: AP

 
Článek

Schopnost orientace a navigace je pro řadu živočichů klíčovou schopností pro přežití. Kam dalece schopnost orientace sahá zjišťovali izraelští vědci z Ben Gurionovi univerzity v Negevu a své výsledky publikovali v odborném časopise Behavioural Brain Research a informoval o nich server Science.org.

Pro účely experimentu zhotovili vědci pro karase zlaté (Carassius auratus) speciální akvárium vybavené koly, motorem, lidarem, kamerou a přístrojem na snímání pohybu. Speciální vozítko se tak mohlo pohybovat směrem, kam u stěny směřovala drobná rybička.

Když rybka dokázala vozítkem trefit růžový obdélník, dostala odměnu. Pokus vědci provedli se šesti rybkami a ze všech se vyklubali dobří řidiči. Po několika dnech tréninku dokázali rybky trefit cíl nejméně patnáctkrát během třicetiminutového pokusu. Každá byla schopna rovněž najít obdélník, i když jí vědci změnili výchozí pozici či změnili barvu obdélníku.

Kočky vědí, kde je jejich páníček, i když ho nevidí

Koktejl

Experiment podle vědců ukázal, že navigační schopnosti karasů zlatých nejsou omezeny jen na jejich přirozené prostředí. Budoucí experimenty, naznačují autoři studie, by mohly ukázat, zda jsou podobné orientace schopni i suchozemští savci.

Takový experiment by mohl zahrnovat například laboratorní myši ve speciálních provizorních ponorkách. Rybky by pro změnu mohly jezdit v akváriích ve venkovním prostředí, které je mnohem komplexnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám