Hlavní obsah

Život na Marsu?

Novinky, Rudolf Novák, Instantní astronomické noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý směr nabírá debata o životě na Rudé planetě. Na konferenci v Paříži zazněly velmi odvážné myšlenky odborníků, které život na Marsu vůbec nevylučují!

Foto: Jana Vančatová

Vodní hrad Trakai

Článek

O tom, zda mohl Mars v minulosti hostit život, se vedou diskuze od nepaměti. Výzkum této planety v posledních letech jednak americkou NASA, ale také evropskou ESA poskytl astronomům nepřeberné množství cenných měření, která nastolují seriozně myšlené otázky, zda je či byl život na Marsu možný.

Jednou z podmínek pro vznik života jak jej známe, je existence vody. Výzkum vozítek NASA ukazuje, že na Marsu kdysi mohla být tekutá voda ve velkém množství. Snímky z evropské sondy Mars Express ukazují v oblasti polárních čepiček ledové krystalky vody a projevů dávného vulkanismu. Dalším zajímavým zjištěním evropské sondy je přebytek methanu v atmosféře planety. Protože není možné, aby si planeta uchovala pozorované množství tohoto plynu bez průběžného doplňování, vyslovili se astronomové už před časem, že jedno z možných vysvětlení ethanových přebytků počítá s průběžným doplňováním v důsledku existence živých organismů.

Právě tyto otázky byly součástí konference, konající se v Paříži. Přední světoví oborníci na planetární astronomii se zde sešli, aby diskutovali nové poznatky o Marsu na základě pozorování prováděných sérií sond, které nyní v tomto světě operují. Velmi zajímavé je, jak dopadlo hlasovaní téměř tří stovek astronomů. Tři čtvrtiny z nich dali hlas tomu, že na Marsu mohl být v minulosti život. Plná čtvrtina pak dokonce hlasovala pro to, že na Marsu život existuje i dnes. Je ale jasné, že maximálně na úrovni malých mikroorganismů.

Všichni se shodli na tom, že o tom, jaká je pravda, se nejspíš přesvědčíme pouze důkladným průzkumem materiálu ukrytém pod povrchem planety. Nejlépe sběrem vzorků a jejich následným dopravením na Zemi. Ovšem zatímco ještě před několika lety byl život na Marsu drtivou většinou odborníků považován za nereálný, postupné zkoumání Rudé planety ukazuje, že i taková situace je klidně možná. Rozhodně je ale nutné poznamenat, že pro existenci života v těchto končinách zatím nejsou žádné přímé důkazy. Jen ty nepřímé začínají mít větší váhu...

Anketa

Věříte tomu, že život na Marsu byl/je možný?
Ano
83,5 %
Ne
6 %
Kdo ví...
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 400 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám