Hlavní obsah

Žirafa ze sebe setřásla lvy a vyhrála souboj o život

Novinky, nčs

Nelítostný souboj o život musela podstoupit žirafa v Jihoafrické republice. V tamní rezervaci se na ni vrhla smečka lvů. Statečná žirafa však ustála čtyři hodiny trvající útok a šelmám se ubránila. Video zachycující souboj, včetně pro žirafu šťastného konce, zveřejnily agentury AP a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lvi se pověsili žirafě na záda i na nohy, po čtyřech hodinách jejich útok odrazilaVideo: AP/Reuters

 
Článek

Souboj se odehrál v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice. Žirafa, jež musela čelit přesile několika lvů, bojovala ze všech sil a nakonec bitvu vyhrála, přesto, že na ní lvi doslova viseli.

Na záběrech je vidět, jak nejsilnější lvice vyskočily až na hřbet žirafy a pevně se zakously do její kůže. Další jedinci se pokoušeli žirafu skolit za nohu.

"Bylo mi jasné, že takovou věc vidí člověk možná jen jednou za život"
Emily - průvodkyně národního parku

Žirafa však prokázala velkou sílu, když dokázala ujít zhruba 400 metrů s několika lvy na těle a silně krvácející nohou.

Čtyři hodiny boje

Když se konečně podařilo žirafě i s dávkou štěstí lvy setřást, neměla ještě zdaleka vyhráno. Další čtyři hodiny musela odvracet útoky hladových lvů, pomáhala si kopáním a dupáním.

„Bylo mi jasné, že takovou věc vidí člověk na vlastní oči možná jen jednou za život. Nikdy jsem nic takového neviděla,” přiznala průvodkyně národního parku Emily.

Foto: Profimedia.cz

Lvice se zakousla do žirafího hřbetu

„Zírali jsme s hosty na souboj s otevřenými ústy. Bylo fascinující, jak se žirafa nevzdávala a bojovala o život proti přesile lvů,” dodala průvodkyně parku, jehož součástí je pětihvězdičkový resort pro turisty.

Žirafímu kopnutí se vyhněte

Úspěšnost lovu se u lvů pohybuje zhruba mezi 17 až 19 procenty, ve skupinách pak toto číslo roste na přibližně 30 procent.

Žirafy obecně nejsou až tak bezbranné, jak by se mohlo zdát. Svým kopnutím dokáží lva dokonce usmrtit. Díky dlouhému krku rovněž žirafy vidí predátora s předstihem. Proto tento sudokopytník není na jídelníčků lvů úplně běžná věc a nejčastěji se králové zvířat vrhají na zraněné či mladé jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám