Hlavní obsah

Žirafa s křivým krkem spokojeně pobíhá savanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhý krk je pro žirafu v africké savaně velmi užitečný. Může díky němu okusovat listy v korunách stromů, a nemusí tak soupeřit o potravu s dalšími savci. Na podivný exemplář ale narazil ochránce přírody v jihovýchodní Keni.

Foto: Profimedia.cz

Křivý krk žirafě nepřekáží.

Článek

Žirafí samec sice má dlouhý krk, na první pohled je však patrné, že byl zřejmě zlomený. Přesto zvíře působí spokojeným dojmem. Samec má podle ochránce přírody Philipa Briggse křivý krk v důsledku zranění či nemoci. Jinak ale zvíře vypadá vitálně.

„Zepředu je nejpatrnější, jak křivý má žirafa krk,” uvedl Briggs. „Když jsem ho poprvé viděl, řekl jsem si, že to musí být opravdový bojovník, zdál se mi až pozoruhodně zdravý a křivý krk mu v ničem nikterak nebránil,” dodal. Samec svou odolností podle Briggse vlastně vzkazoval: „Můžete mě ohnout, ale nezlomíte mě.”

Mývalovi se pijatika na vánočních trzích nevyplatila

Koktejl

Proč má žirafa křivý krk, Briggs s přesností říct nedokáže. Jednou z možností ale podle něj je, že v mládí žirafa utrpěla menší zranění, jehož následky se začaly výrazněji projevovat až v pozdějším věku. Další variantou je, že má samec skoliózu neboli deformaci páteře.

„Příroda umí být krutá,” řekl Briggs. „Vidět žirafu s takto křivým krkem a zároveň tak zdravou, mě vážně šokovalo... Jen si představte, jak pije vodu,” doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám