Hlavní obsah

Žíjte střídmě, radí jedna z nejstarších českých žen

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTERNBERK

Obdivuhodné životní jubileum 105 let oslavila ve čtvrtek ve Šternberku na Olomoucku Marie Toussaintová, která patří k nejstarším občanům Česka. Dosud vitální rodačka z Plzně žije na Moravě již od roku 1958, kdy se přestěhovala za svým nyní 83letým synem. S ním žije v malém domku dodnes.

Článek

"Pokaždé, když za ní přijdu, obdivuji jakou má ve svém věku chuť do života," řekl Právu šternberský starosta Petr Skyva (ODS). "Buďte hodní, neflámujte, nepijte alkohol a nekuřte," odvětila stařenka na dotaz novinářů, jak se dožít tak vysokého věku. S gratulanty si sama ve čtvrtek připila jen vaječným likérem.

Možným receptem na dlouhověkost je podle jubilantky, která je profesí prodavačka, pohyb. Ještě před pár lety se ráda procházela lesem v okolí Šternberka a sbírala houby. Jejím koníčkem pak byla práce na zahrádce před domem. Dosud se živě zajímá o to, co se kde děje.

"Na televizi se již sice nedívá, protože má potíže se sluchem, ale ráda čte knížky," uvedl syn oslavenkyně z prvního manželství František Fremr. "Líbí se mi hlavně edice Večery pod lampou," svěřila se Právu již dříve stařenka. V minulosti pravidelně četla také noviny, mj. i Právo.

Do rodinného domku, v němž Toussaintová žije, dochází každý den pečovatelka, z místní pečovatelské služby vozí stařence a jejímu synovi obědy. "Oni jsou ale pořád dost samostatní," poznamenal Skyva. "Maminka jí střídmě, nepřejídá se," konstatoval syn oslavenkyně.

"Na co nejraději vzpomínám? No přece na mládí," tvrdí seniorka s šibalským úsměvem. "Ona si moc poroučet nedá, takže se to vždy musí zařídit tak, aby si myslela, že měla pravdu, a udělat to či ono tak, jak se udělat má," odvětil Právu již loni její syn na otázku, zda ve svém pokročilém věku poslouchá ještě svou matku, nebo už ona jej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám