Hlavní obsah

Žena překonala rakovinu, teď přeplavala kanál La Manche čtyřikrát bez přerušení

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před rokem se léčila s rakovinou prsu, nyní se stala prvním člověkem, který přeplaval kanál La Manche čtyřikrát bez přestávky. 37letá Američanka Sarah Thomasová vyrazila v neděli v časných ranních hodinách a po 54 hodinách strávených ve vodě ukončila závěrečnou etapu v úterý ráno. Kvůli silným proudům uplavala nakonec 209 kilometrů místo původně plánovaných 130.

Sarah Thomasová přeplavala čtyřikrát za sebou Lamanšský průlivVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Sarah Thomasová z amerického státu Colorado se vyléčila z rakoviny prsu v roce 2018. Svůj epochální výkon věnovala právě lidem, kteří se s vážnou nemocí potýkají.

„Nemůžu uvěřit, že jsem to dokázala, jsem teď docela vyřízená,“ sdělila ultramaratonská plavkyně BBC krátce poté, co dokončila poslední etapu a vystoupila z vody na doverský břeh.

„Na pláži byla spousta lidí, kteří mi ze srdce blahopřáli. Bylo to od nich moc pěkné, ale teď se zkrátka cítím unavená,“ přiznala. Její počin vzbudil obdiv celého světa.

Plavec Lewis Pugh na Twitteru uvedl: „Právě ve chvíli, kdy si myslíme, že jsme dosáhli limitů lidské vytrvalosti, je někdo pokoří.“

Posunula hranice plavání nadlidským výkonem

Becky Bexterová, matka Sarah Thomasové, řekla pro BBC Radio 4, že její dcera je od přírody blázen. „Byl to zdaleka nejšílenější plavecký podnik, který kdy učinila,“ dodala k jejímu výkonu.

Plavkyně, která s tímto sportem začala v roce 2007, už dvakrát předtím kanál překonala, nejprve v roce 2012, poté znovu v roce 2016. Nyní posunula hranice maratonského plavání. Pouze čtyřem plavcům se v historii podařilo kanál přeplavat třikrát bez zastavení.

„Je to neuvěřitelné, nadlidské, zkrátka něco mimořádného,“ komentovala výkon kamarádka a členka podpůrného týmu Sarah Thomasové Elaine Howleyová.

Vinou přílivu a odlivu se trasa prodloužila o 60 procent

Sarah Thomasová brala plavání jako způsob, kterým se vyrovnávala se svou chorobou. Ta jí byla diagnostikována v roce 2017 krátce poté, co v Lake Champlain na americko-kanadské hranici uplavala 168 kilometrů.

Čtyřnásobná cesta přes kanál La Manche měla být původně kratší než výkon, který předvedla v Lake Champlain. Ale vinou silného přílivu a odlivu došlo k prodloužení 130kilometrové trasy o více než 60 procent, což znamenalo, že Sarah Thomasová uplavala téměř 209 kilometrů. Během výkonu se potýkala s velkými bolestmi břicha a hodně zvracela. Manžel ji prý ale povzbuzoval, aby pokračovala.

Slavila šampaňským s čokoládou

Kromě mořských proudů, přílivu a odlivu se musela Sarah Thomasová vyrovnat s bolestí v hrdle ze slané vody. Několikrát ji během cesty žahla medúza. To vše zvládla v rámci regulí plavecké federace, tedy pouze s plaveckou čepicí, brýlemi a v plavkách.

Během svého výkonu doplňovala tekutiny iontovým nápojem s přidaným kofeinem, aby se vyrovnala s nedostatkem spánku. Když ale její cesta skončila, oslavila to čokoládou a šampaňským. Teď se plavkyně zotavuje ze svého výkonu spolu s rodinou poblíž anglického města Folkestone.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám