Hlavní obsah

Žena porodila devaterčata, lékaři čekali jen sedm dětí

Pětadvacetiletá Halima Cisseová z Mali porodila v úterý v Maroku devět dětí. Do severoafrické země se přesunula kvůli lepší lékařské péči poté, co lékaři na ultrazvuku odhalili sedm dětí. Dvě však přehlédli, žena porodila pět děvčat a čtyři chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když lékaři zjistili, kolik dětí Halima Cisseová očekává, vyvolalo to v západoafrické zemi senzaci. I díky tomu se na konci března mohla žena z chudé části země přesunout do Maroka, kde se jí dostalo lepší zdravotní péče. Do organizování přesunu se zapojil i malijský prezident Bah Ndaw.

V marocké nemocnici pak podle malijského ministerstva zdravotnictví přišlo císařským řezem na svět nikoliv sedm, ale rovnou devět dětí – pět dívek a čtyři chlapci.

„Matce i dětem se zatím daří dobře,“ uvedla pro agenturu AFP malijská ministryně zdravotnictví Fanta Sibyová. Nicméně mluvčí jejího marockého protějšku podle deníku Guardian uvedl, že nemá informace o tom, že by v některé z marockých nemocnic došlo k tak mnohočetnému porodu.

Pokud jim to dovolí zdravotní stav, matka i s dětmi by se do Mali měla vrátit během několika týdnů. Děti se, jak to u mnohočetných porodů bývá, narodily předčasně a nyní jsou umístěny v inkubátorech.

V předchozích případech devaterčata nepřežila

Není to poprvé, co se ženě narodila devaterčata. V minulých dvou zdokumentovaných případech děti bohužel nepřežily více než několik dní.

Žena porodila šesterčata za devět minut

Koktejl

V roce 1971 porodila devět dětí Australanka Geraldine Brodricková – pět chlapců a čtyři dívky. Dva z chlapců se již narodili mrtví, poslední z dětí zemřelo šest dní po porodu. Devět dětí se narodilo i v roce 1999 Zurině Mat Saadové z Malajsie. Pět chlapců a čtyři děvčata nepřežili déle než šest hodin.

V případě osmerčat už existuje případ, kdy se dětem podařilo přežít. V roce 2009 porodila osm dětí Nadya Sulemanová z Kalifornie. Šesti chlapcům (Noah, Isaiah, Jonah, Makai, Josiah a Jeremiah) a dvěma dívkám (Maliyah a Nariyah) počatým in vitro je nyní dvanáct let a daří se jim dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám