Hlavní obsah

Žena po 20 potratech konečně donosila dítě, pomohl lék na malárii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmatřicetiletá Kelly Moseleyová z Velké Británie si na dítě skutečně počkala a musela projít řadou let plných zklamání, během nichž všechny pokusy o donošení dítěte končily stejně – potratem. Prodělala jich celkem dvacet. Pak ale lékaře napadlo, že by jí mohli předepsat lék na malárii. Tableta stojící v přepočtu osm korun zabrala. A ona má zdravého syna. Tylerovi je devět měsíců a má se k světu.

Foto: Profimedia.cz

Kelly Moseleyová a její syn Tyler

Článek

„Občas se musím sama štípnout, abych si uvědomila, že to není sen. On je zázrakem v mnoha ohledech. Naši rodinu a naše životy učinil úplnými. Tolik lidí říkalo: ‚Už je čas s tím přestat. Příliš mockrát jsi potratila.‘ Ale já se prostě vzdát nemohla. Vždy mě napadlo, že to zkusím ještě jednou, to mě udržovalo v chodu,“ svěřila Kelly v rozhovoru pro deník The Independent.

Těhotenství tajila

Gynekolog a porodník Hassan Shehata z Univerzitních nemocnic Epsom a St. Helier zjistil, že Moseleyová má příliš mnoho imunitních buněk (bílých krvinek), které napadají plod. Tak jí předepsal hydroxychlorochin, který se užívá na malárii, a který potlačuje imunitní systém.

„Když jsem v září 2012 otěhotněla, nikdo ani nehlesl. Skrývala jsem břicho za volným oblečením a žila v neustálé hrůze. Každé ráno jsem se vzbudila s přesvědčením, že dnes potratím. Ale léčba zabrala a já dnes nemůžu dostatečně poděkovat doktoru Shehatovi,“ tvrdí Moseleyová, jež má z předchozího vztahu dvě dcery. Potomka ale chtěla dát také současnému manželovi Alanovi, s nímž žije přes jedenáct let.

Lék pomohl i dalším

Tyler neprodělal kompletní nitroděložní vývoj. Na svět musel už v osmadvacátém týdnu těhotenství, zatímco normální dítě pobývá v matce týdnů čtyřicet. Kelly trpěla příliš vysokým krevním tlakem a lékaři rozhodli, že musí podstoupit císařský řez. V inkubátoru Tyler dorostl do váhy přes dva kilogramy a mohl domů.

Doktor Shehata je Kelly vděčný za nápad. Lék hydroxychlorochin užil v jejím případě poprvé. Teď díky němu pomohl otěhotnět patnácti dalším ženám s podobnými potížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám