Hlavní obsah

Želvák Helmuth nemůže chodit. Od ošetřovatelů dostal vozíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletý samec želvy ostruhaté jménem Helmuth je sice stále ještě mladík – tyto želvy se dožívají 50 až 150 let – kvůli problémům s klouby však není schopen pořádně chodit. Ošetřovatelé z německé zoo, kde Helmuth žije, mu proto vyrobili vozíček, díky kterému se želví samec může volně pohybovat.

Foto: Profimedia.cz

Želva ostruhatá (ilustrační foto)

Článek

Stokilový samec ze zoologické zahrady ZOOM v Gelsenkirchenu před časem začal mít problémy unést svou váhu a pořádně chodit. Ošetřovatelé si brzy povšimli, že Helmuth nepoužívá k pohybu svou přední nohu a příliš často odpočívá a nehýbe se.

Na konci března byl Helmut vyšetřen na tomografu, který se normálně používá pro koně. Zoo uvedla, že vzhledem k jeho silnému krunýři byl problém najít vhodné CT. Vyšetření ukázalo, že Helmut má problémy s klouby na předních nohou.

Díky vozíčku, který nadlehčuje jeho tělo, se však nyní Helmuth zase může pohybovat jako dřív. To je důležité zejména proto, aby kvůli neaktivitě nezakrněly svaly i na jeho zdravých nohou.

První mládě želvy mohutné ve zlínské zoo je světovým unikátem

Koktejl

Veterináři nyní ve spolupráci s odborníky na plazy řeší, jak Helmuta léčit, aby se vozíček stal pouze dočasnou záležitostí a želva mohla v budoucnu chodit jako dřív.

Reklama

Výběr článků

Načítám