Hlavní obsah

Želva snědla téměř tisíc mincí, veterináři ji museli operovat

Novinky, dov

Mořská želva, která dostala přezdívku Banka, si léta potrpěla na pevnou měnu — polykala mince. Peníze zvířeti do bazénu v Thajsku házeli lehkovážní turisté. Želva je jedla až do okamžiku, kdy mince v žaludku začaly ohrožovat její život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Želva, která snědla přes 900 mincí, dostala přezdívku BankaVideo: AP

 
Článek

„Když jsem na to přišla, byla jsem hrozně rozčílená. Nevím, jestli to dělali lidé zcela bez přemýšlení, každopádně téhle želvě neskutečně ublížili,“ vyjádřila se k případu veterinářka Nantrika Chansueová z thajské univerzity Chulalongkorn.

Želva žila poklidný život v soukromém bazénu přímořského městečka Sri Racha. Turisté jí tam po celá léta házeli mince pro štěstí a želva je ke své smůle jedla.

Po novém roce si jeden námořník všiml, že zvíře jen leží na dně bazénu a nepohybuje se — bál se, že je nemocná a nechal ji odvést na kliniku výše zmíněné univerzity.

Tam veterináři zjistili, že Banka má v žaludku velkou zkorodovanou kouli mincí. Ty želvě už dokonce způsobovaly infekci a musely být z jejího trávicího traktu vyoperovány, jinak by uhynula.

Přes pět kilo mincí

Zákrok proběhl na začátku března a trvat dlouhé čtyři hodiny. Nakonec se podařil bez větších komplikací. Nyní se banka zotavuje v místní zvířecí nemocnici.

Kromě 915 mincí v žaludku Banky, které dohromady vážily přes pět kilo, chirurgové z trávicího ústrojí želvy ještě vytáhli dva rybářské háčky. Mořská želva se teď podle svých ošetřovatelů vzpamatovává po zákroku a smí pouze tekutou stravu — té pevné nejspíš bude mít na nějakou dobu opravdu dost.

Reklama

Výběr článků

Načítám