Hlavní obsah

Zelenskyj sklízí obdiv i na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár týdny jen málo lidí mimo Ukrajinu tušilo, kdo je prezidentem této země. Ti pozornější možná věděli, že si Ukrajina do svého čela zvolila muže, který byl původním povoláním televizním komikem a vítězem soutěže Star Dance. Dnes jméno Zelenskyj zná téměř každý.

Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se svým týmem natočil zdravici v ulicích Kyjeva, aby dal najevo, že nikam neutíká

Článek

Ukrajinský prezident vstoupil do světa internetových memů svou legendární hláškou, kdy odmítl možnost evakuace do USA. „Potřebuju náboje, ne odvoz,“ řekl Zelenskyj a zůstal v Kyjevě.

Legendárním se stalo jeho noční živé vysílání na Twitteru z Kyjeva, kdy obklopen dalšími vrcholnými představiteli Ukrajiny posílá zdravici občanům. Reagoval tak na vyjádření ruské propagandy, že utekl ze země.

Od té chvíle koluje vtip, že žádné letadlo, které by dokázalo odvézt Zelenského z Ukrajiny, už po zničení největšího letadla Mrija neexistuje. Jeho koule jsou totiž tak velké, že se do jiného nevejdou. Další vtip zase znázorňuje Zelenského příchod na bojiště...

Z ukrajinského prezidenta se stal lídr, jakého by si přála i řada lidí po celém světě. A tak se není čemu divit, že docházelo ke srovnáním. Zvlášť v prvních dnech invaze, kdy se EU nedokázala rozhoupat k jasné reakci. Mluví se v nich o komediantovi, který se stal politickým lídrem, a o politických lídrech, kteří se stali vtipem.

Přitom příběh, jak se z komika a vítěze Star Dance stal prezident Ukrajiny, je sám o sobě fascinující. Nejprve se proslavil jako zakladatel populární skupiny Kvartal 95.

A pak se mu podařilo zvítězit v ukrajinské verzi Star Dance.

Jeho vrcholná role ovšem přišla, když hrál učitele, který v naštvání na zkorumpované politiky sám kandiduje a stane se prezidentem.

A dnes, dnes je vyobrazován jako superhrdina. Evidentně po někom takovém neprahne jenom Ukrajina, ale i Západ. Stal se symbolem odporu a statečnosti.

A tak už se začíná vtipkovat o tom, že to bude naopak Ukrajina, kdo bude přijímat NATO, ne naopak.

Zelenskému se povedlo i díky vlastní zkušenosti s mediální prací vytvořit ze sebe ikonu.

Pomohl mu paradoxně i jeho ruský protějšek Vladimir Putin, když na něj a bratry Kličkovi poslal nájemné zabijáky. Ukrajina hrdiny a ikony potřebuje, a má je.

Reklama

Výběr článků

Načítám