Hlavní obsah

Ze zpěváka řezbářem nebo tiskařem. Umělci mění kvůli covidu povolání

Novinky, kl, los, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už téměř před rokem museli zpěváci, herci a další umělci přestat s veřejným vystupováním. Koncerty, divadelní představení a další kulturní akce se za nouzového stavu nekonají a mnohým českým umělcům tak nezbylo nic jiného, než si začít vydělávat jinou prací nebo se alespoň jinak zaměstnat. Z rappera Radka Bangy se tak například stal tiskař, ze zpěváka Matěje Homoly řezbář.

Ze zpěváka řezbářem nebo tiskařem. Čeští umělci mění kvůli covidu svá povolání Video: Novinky

 
Článek

Zpěvák Radek Banga musel v důsledku vládních opatřeních zrušit veškeré své aktivity. Kromě koncertů i přednášky pro děti ve školách. Rozhodl se proto, že začne vyrábět vlastní produkty. Zašel na několik kurzů tiskařiny, v domě si zařídil dílnu, a začal tisknout vlastní trička.

„Šli jsme na několik kurzů, viděli jsme, jak se dělá sítotisk, a řekli jsme si - dobře, pojďme zkusit ta trička vyrábět sami,“ řekl Novinkám.

Změna profese je dnes už běžnou záležitostí

Věda a školy

Kromě hudby před pandemií pořádal také preventivní přednášky ve školách. „Trika děláme tematická, vtipná, nebo i vážná, co se prevence týká. Snažíme se to udělat tak, abych se přiblížil ke svým fanouškům, ale i k žákům, ke kterým se teď nedostanu. Sice děláme nějaké přednášky online, moc jich ale není,“ dodal.

Muzikálová herečka Kateřina Pechová vyzkoušela v době koronaviru už dvě profese, nejprve jako prodavačka dětské obuvi, nyní jako dobrovolnice v nemocnici. „Zkušenosti žádné nemám, ale udělala jsem si kurz a jako pečovatelka se starám o pacienty, jsem pravou rukou sestřiček. To spočívá i ve vyměňování bažantů a nočníků, přebalování, krmení pacientů apod.,“ popisuje Pechová práci, která je podle ní náročná psychicky i fyzicky.

„Neumím si představit, že bych tohle i z hlediska svého psychického stavu dělala dlouhodobě. Velmi obdivuji všechny lékaře, sestry a další zdravotníky, kteří se touhle prací živí,“ dodala Pechová.

Foto: Instagram R. Bangy

Zpěvák Radek Banga si doma zřídil vlastní tiskárnu.

Zpěvák Matěj Homola nalezl nově kromě hudby zálibu také v řezbářství. Začal vyrábět sošky ze dřeva, kterých má momentálně více než sto. Přestože zatím nemá potřebuje je prodávat, přiznává, že už teď ví, že by se tím mohl uživit. „Nepřemýšlel jsem o tom, co s tím budu dělat, až když přestane být volný prostor. Určitě bych chtěl udělat výstavu. Jednou je ale třeba budu muset prodávat,“ dodává.

Herec Tomáš Novotný se kvůli pandemii rozhodl stát hrobníkem. „Rozhodl jsem se nesedět doma a udělat si rekvalifikační kurz v oboru hrobník. Já vím, že je to možná pro někoho zvláštní, ale já se tomu nebráním. Je to práce jako každá jiná,“ řekl již dříve Novinkám.

Divadla zavřeli, tak šel český herec kopat hroby

Domácí

Herec Jiří Bláha po uzavření divadel zase začal rozvážet balíky, stejnou práci si našel také herec Vojtěch Efler, který pracuje jako kurýr pravidelně několik hodin denně. Jiní během pandemie pracují jako dobrovolníci, zpěvačka Bára Basiková pomáhala během roku v nemocnici, na poště, v lékárně či v domově důchodců.

Herečka Veronika Jeníková se zase dala na studium. „Starám se doma o své rodiče, takže jsem si řekla, že by bylo fajn k tomu mít nějaké znalosti. Tak jsem se přihlásila na medicínu a mám za sebou úspěšně několik zkoušek,“ svěřila se Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám