Hlavní obsah

Ze seznamu vyhynulých druhů škrtli želvu, která nikdy neexistovala

Počet vyhynulých živočišných druhů se zúžil o jeden druh želvy. Časopis PLOS ONE zveřejnil genetickou studii, podle níž druh sladkovodní želvy pelusie seychelské, považovaný od roku 2003 za vyhynulý, nikdy neexistoval. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vědci zjistili, že druh želvy, který považovali za vyhynulý, neexituje.

Článek

Známy jsou pouze tři domnělé exempláře, nalezené na konci 19. století na blíže neurčeném místě Seychel. Jejich zakonzervovaná těla se uchovávají v muzeích ve Vídni a Hamburku. Podle informace v PLOS ONE ale tyto exempláře byly zaměněny s jiným druhem.

Profesor Uwe Fritz z drážďanského zoologického muzea sdělil, že podle testu DNA provedeného na želvě z Vídně nejde o samostatný druh, nýbrž o pelusii hnědou, velmi rozšířenou v západní Africe. V roce 1820 ji lidé zavlekli například na Guadeloupe.

"Druh popsaný roku 1906 jako pelusie seychelská tedy nikdy neexistoval. Vědce dlouho udivovala podobnost seychelských želv s těmi ze západní Afriky. Protože mezi nimi ale byla tak velká geografická vzdálenost, mysleli, že musí jít o odlišný druh," řekl Fritz.

Africké želvy mohl na Seychely dovézt člověk podobně jako na Guadeloupe. Může ale jít o omyl při označování vzorků, které byly v roce 1895 dovezeny do muzeí v Evropě.

Něco podobného se stalo v roce 1905, když jeden biolog označil želvu kajmanku dravou jako zcela nový druh Devisia mythodes objevený údajně na Nové Guineji. Nebo když byl v roce 1941 pospán nový druh želvy na jihu Vietnamu, zatímco ve skutečnosti se jednalo o želvu paprsčitou z Madagaskaru, která se ztratila majiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám