Hlavní obsah

Zbloudilá běluha stále plave v Temži, už dostala jméno

Britská média stále pozorují pohyb běluhy severní na dolním toku Temže, kde byl kytovec běžně se vyskytující v mořích u Severního pólu poprvé spatřen v úterý. Zbloudilá bílá „velryba“ dostala přezdívku Benny, napsal zpravodajský server BBC. Podle ochranářů se zatím chová normálně a přiblížila se ústí řeky, v oblasti u města Gravesend jsou však připraveny záchranné týmy pro případ, že by se dostala do problémů.

Foto: Profimedia.cz

Běluha plouvoucí v Temži je velice neobvyklým jevem.

Článek

„Tohle je nejjižnější záznam výskytu běluhy v Británii,“ řekla Lucy Babeyová z ochranářského sdružení Orca. Tento druh kytovce se běžně pohybuje ve skupinkách v blízkosti břehů Grónska či Kanady nebo ve vodách Barentsova moře, uvádějí odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Běluha dostala jméno Benny.

„On nebo ona je očividně naprosto ztracen a dost možná v problémech,“ citovala televize Sky News sdružení na ochranu velryb a delfínů WDC. Podle organizace na ochranu zvířat RSPCA se ale Benny posunul blíž k ústí Temže, což je pro zvíře dobrá zpráva. „Zdá se, že se stravuje normálně, nesnaží se přiblížit k břehům a drží se v hlubokém pásmu uprostřed řeky,“ uvedla mluvčí RSPCA.

Foto: Profimedia.cz

Fakt, že se jedná o běluhu už potvrdilo několik sdružení na ochranu mořských živočichů.

Odborníci vyzývají veřejnost, aby se ke kytovci nepřibližovala, volají i po opatrnosti posádek lodí plujících po Temži. Deník The Independent nicméně po poledni informoval, že Bennyho delší dobu sledoval malý člun se třemi lidmi na palubě.

Jak se běluha do Temže dostala, zatím není jasné. Podle Sky News ji tam například mohlo při lovu dovést hejno ryb. „Tato zvířata se dovedou v mělkých vodách orientovat, takže snad odplave,“ řekla Babeyová. Dodala však, že jakýkoli hluk ve vodě by mohl oslabit sofistikované echolokační schopnosti běluhy.

Foto: Profimedia.cz

Ozubený kytovec přilákal velkou pozornost.

Podle britských médií byla běluha u britských břehů naposledy spatřena v roce 2015, a to na severu Anglie u hrabství Northumberland. Kytovce, který může dorůst až délky 5,5 metru, lze jen málokdy vidět o samotě. Globální populace běluh se odhaduje na přibližně 150 000 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám