Hlavní obsah

Zajíci začali nahánět zaječice, na tuhou zimu to letos nevypadá

Právo, mhr, orh, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné teplé počasí zvířatům v lesích spíše vyhovuje, než aby je tížilo. Zvlášť některým, jako třeba zajícům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Co už je možno nyní spatřit, je to, že zaječí samci začínají nahánět samice. Není to ale nic neobvyklého. Březost u zajíců trvá 49 dnů a stává se často, že první mláďata přicházejí na svět nikoli v obvyklém březnu, ale již v únoru,“ řekl Právu starosta olomouckého honebního společenství Slavonín-Nový Dvůr Josef Karger.

„Zatím ale nepozorujeme, že by se zvěř chovala vzhledem k ročnímu období nějak abnormálně. Nynější počasí je pro ni v našich podmínkách příznivé. Má přístup ke stravě, jako je například osení na polích, a pořádní myslivci jí také dodávají krmivo. Pro pernatou zvěř zrní, pro srstnatou třeba řepu a seno,“ řekl Právu.

O tom, že letošní velmi mírná zima zvěři svědčí, ví své i hospodář daňčí oblasti u Todeňské hory na Trhosvinensku Oldřich Tripes.

Srnčí si počasí užívá

„Srnčí a dančí zvěř si současné počasí spíš užívá. Přikrmovali jsme ji už od září jako každoročně ječmenem, aby byla v dobré kondici. V zimě přehazuje metabolismus, už nepřikrmujeme obilím, ale kvalitním senem a letninou. Zvěř stále ještě může k zelené paše,“ sdělil Právu.

To už tak zcela neplatí pro lesy a svahy v horských oblastech. „Na Vysočině zvěř nemá k matení důvod, leží tu ještě sníh,“ uvedl předseda žďárských myslivců Oldřich Sedlář. Jak doplnil, jediným minusem jinak příznivé zimy je ledový škraloup, který pokryl zemi po štědrovečerním oteplení. Zejména spárkaté zvěři totiž led způsobuje řezná poranění kopýtek.

„Jinak ale zvěř přezimuje zatím dobře. Krmíme ji už tři měsíce a bere, řepka je totiž zamrzlá,“ pochvaloval si počasí myslivec.

Do odhadu vývoje počasí podle tukových zásob zvěře se mu ale moc nechtělo. „Zběžným pohledem to na tuhou zimu nevypadá,“ nakonec váhavě připustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám