Hlavní obsah

Zahrada v Troji má evropský unikát, vykvetla vzácná orchidej

Praha

V botanické zahradě v pražské Troji vykvetla unikátní orchidej Neuwiedia zollingeri javanica. Jinde v Evropě se je nedaří po převozu z jihovýchodní Asie pěstovat, v Praze rostou už tři roky.

V Pražské botanické zahradě vykvetla vzácná orchidej, přežila převoz z Vietnamu v mokrém tričkuVideo: Novinky

 
Článek

„Orchideje máme tři roky a za tuto dobu jsou již čtyřikrát větší a jedna z nich se chlubí prvním kvetením. Květy jsou tři centimetry velké, mají sytě žlutou barvu a zvenčí jsou pokryté dlouhými chlupy," popsala ředitelka zahrady Věra Bidlová.

Botanická zahrada doufá, že se podaří z květů získat semena a vzácnou orchidej rozšířit do expozic. Rostlina kromě květu připomíná spíš palmu než orchidej. „Rostliny jsme měli možnost studovat na expedici ve Vietnamu a odtud také pochází ty naše," řekl kurátor tropických rostlin botanické Jan Ponert.

Tento konkrétní poddruh orchideje roste pouze ve Vietnamu, na Borneu, Jávě, Sumatře a Bali. Odborníci z pražské botanické zahrady ji označují za zachovalý vývojový článek z dob, kdy v evoluci orchideje teprve vznikaly.

Zahradu v Troji, která je příspěvkovou organizací Prahy, ročně navštíví 300 000 návštěvníků. Podle schváleného rozpočtu letos za provoz zaplatí skoro 74 miliónů korun.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám