Hlavní obsah

Záhadná zdechlina na pláži způsobila poprask

Novinky, nčs

Čas od času moře vydá některá ze svých tajemství. Na plážích se pak objeví záhadná stvoření, u kterých si jeden není jistý, o co že to vlastně jde. Jedna taková záhada se zrodila minulý týden na pobřeží ve Skotsku.

Foto: Profimedia.cz

Pláž ve skotském Aberdeenu.

Článek

Záhadná kostra zvířete byla objevena na pláži ve skotském Aberdeenu. Fotografie stvoření se ihned stala hojně diskutovaným tématem a nutno říct, že shodnout se na původu kostry je pořádný oříšek.

Možností je hned několik. Někteří lidé se kloní k variantě, že se jedná o agamu vousatou, která se ve volné přírodě vyskytuje pouze v Austrálii, která je ovšem na hony vzdálená. Dalším názorem je, že se jedná o želvu bez krunýře či o chameleona jemenského, jenž je často chován v teráriích. Vyplavená kostra dokonce někomu připomíná kočku.

Jako nejpravděpodobnější se jeví chameleon. „Ze svých dosavadních znalostí ze studia zoologie se mi tvor podle lebky a hřebenu jeví jako chameleon pardálí. Je to poměrně oblíbený tvor chovaný v domácnostech,“ myslí si Nathanael Litlekalsoy z univerzity v Aberdeenu.

Foto: Profimedia.cz

Chameleon pardálí

Pokud se skutečně jedná o tělo chameleona, zůstává otázkou, jak se dostal na skotskou pláž. O další expertízu byla požádána Královská zoologická společnost Skotska, která však svoje stanovisko zatím neoznámila.

Anketa

Co podle vás vyplavilo moře na skotskou pláž?
Chameleona
64,6 %
Agamu
3,6 %
Kočku
4 %
Želvu bez krunýře
10,2 %
Něco úplně jiného
17,6 %
Celkem hlasovalo 3903 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám