Hlavní obsah

Záchranná mise skončila na skládce, vyhozený nouzový maják ožil po 15 letech

Nečekané vyústění měla úterní záchranná akce v australském Queenslandu. Tamní letecká záchranná služba reagovala na nouzový signál vyslaný z oblasti nedaleko města Caboolture, na místě však našla nouzový radiomaják na smetišti, jehož životnost měla vypršet v roce 2007, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záchranný tým vyrazil do akce krátce po půl desáté dopoledne. Díky směrovému zaměřovači v helikoptéře byli členové posádky schopni určit přesnou polohu, odkud byl nouzový signál zaslán.

Na místě však nenašli nikoho v nesnázích, nýbrž kupu smrdutých odpadků na jedné z místních skládek. Po chvíli hledání nakonec našli i zdroj nouzového signálu – byl jím lokalizační maják, který před lety někdo nesprávným způsobem vyhodil.

„Životnost baterie toho majáku vypršela v roce 2007. Lithiové baterie mohou vydržet daleko déle, než je jejich datum expirace. Buď byl spínač na majáku zapnutý, když se dostal mezi smetí, nebo přes těsnění unikla voda a zařízení se aktivovalo,“ vysvětlil Scott Reeman, jeden z členů posádky záchranného týmu.

Záchranáři nyní apelují na občany, aby se zbavovali podobných zařízení řádným způsobem. „Záchranný tým byl zbytečně zatížen, čemuž se dalo předejít vhodným způsobem likvidace majáku,“ sdělil Reeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám