Hlavní obsah

Záchranáře psů na La Palmě nejspíš někdo předběhl, místo zvířat našli lidské stopy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchrana psů, které na španělském ostrově La Palma uvěznila láva vytékající ze sopky Cumbre Vieja, má nečekané vyústění. Zdá se, že tým odborníků, který měl zvířata vysvobodit dronem, někdo předběhl. Po psech není ani vidu ani slechu a na místě byly nalezeny lidské stopy. Jistá anonymní skupina navíc zveřejnila video, v němž tvrdí, že psi jsou v pořádku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uvěznění psi na španělském ostrova La PalmaVideo: AP

 
Článek

O záchranu psů se měla pokusit galicijská společnost Aerocámaras Especialistas en Drones, která dostala od španělských úřadů povolení vysvobodit zvířata dronem.

Společnost vypracovala detailní plán na záchranu – psy měl jednoho po druhém vyzvednout dron s nosností cca 25 kilogramů, na němž by byla umístěna síť. Do té by psy nalákali krmivem a následně s dronem vzlétli a dopravili zvíře do bezpečí.

Na La Palmě oživili kočku díky umělému dýchání, drony se chystají zachránit uvízlé psy

Koktejl

Když však tým odborníků v čele s výkonným ředitelem společnosti Jaimem Pereirou začal ve středu s drony a dalším vybavením pátrat po oblasti, psy nenašel.

Členové záchranného týmu se nejprve domnívali, že se uchýlili před horkem někam do stínu, ve čtvrtek ale oznámili, že na místě našli lidské stopy, které mohou se zmizením psů souviset.

Tajemný „A Team”

Po sociálních sítích navíc začalo kolovat video od anonymní skupiny, která si říká „A Team”, v němž se objevuje transparent – pravděpodobně zanechaný v oblasti, kde se psi dříve nacházeli – s popiskem „Sílu La Palmě. Psi jsou v pořádku. A Team”.

Ve videu jsou rovněž fotografie hned šestice psů, které tato skupina podle svých slov zachránila. Jakým způsobem se na místo obklopené lávou zachránci psů dostali, je, stejně jako jejich identita, prozatím neznámé.

„Pokud je někdo opravdu zachránil, ať to dokáže a my celou operaci zastavíme,” okomentoval vyústění situace Pereira, jenž zařízení na záchranu psů připravoval spolu se svým týmem zhruba měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám