Hlavní obsah

Za euro vám prodáme Valonsko, nabízejí Trumpovi belgičtí Vlámové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rivalita mezi dvěma hlavními skupinami obyvatel Belgie - frankofonními Valony a nizozemskými Vlámy - je tak silná, že se čas od času mluví i o vzájemném odtržení jejich oblastí. Vlámové považují Valonsko za zaostalý jih, který je brzdí. Nepřekvapí proto tolik, že když se dozvěděli o plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa koupit Grónsko, nabídli mu místo něj právě své jižní sousedy. Cenu nabídli dobrou - 1 euro.

Foto: Profimedia.cz

Valonské město Namur (ilustrační foto).

Článek

S rýpnutím do odvěkého rivala přišla ve středu frakce mladých politiků konzervativní nacionální strany Nová vlámská aliance (Nieuw-Vlaamse Alliantie) v reakci na Trumpův tweet, ve kterém v žertu slibuje, že v Grónsku nepostaví jeden ze svých známých mrakodrapů Trump Tower.

„Drahý prezidente Trumpe, jedno euro a Valonsko je vaše. Zavolejte nám,“ nabídli mu vlámští politici ze strany, která v letošních květnových volbách získala 43 křesel ve 150členném federálním parlamentu.

Tweet pochopitelně na straně mnohých Valonů vzbudil pobouření. Předseda mladých vlámských nacionalistů Lawrence Vancraeyenest následně vysvětloval počin serveru Euronews. „Upřímně doufám, že je v politice stále ještě místo pro humor. Zejména mladí lidé to potřebují,“ uvedl Vancraeyenest.

Dodal, že vtípkem nemínil ztěžovat vytvoření nové vlády, které je v Belgii vždy složité. Vlámsko je tradičně více pravicové, kdežto Valoni inklinují k levicové politice. Po volbách v roce 2010 trvalo politickým stranám rekordních 535 dní, než dokázaly složit vládu.

Reklama

Související články

Trump chce koupit Grónsko

Americký prezident Donald Trump letos opakovaně projevil zájem koupit Grónsko. Nadnesl to při schůzích a večeřích a na možnost získat tento dánský ostrov se...

Nejsme na prodej, vzkazuje Grónsko Trumpovi

Grónsko není na prodej, vzkázali politici americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten podle médií projevil zájem o koupi největšího ostrova světa Spojenými...

Výběr článků

Načítám