Hlavní obsah

Z lega lze složit cokoliv. Třeba i hudební festival

Spojit dvě životní vášně se rozhodl jednadvacetiletý Da­niel Soviar z Ostravy, který je vášnivým stavitelem lega a se svými výtvory objíždí výstavy po celé Evropě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Daniel Soviar s modelem hudebního festivalu zaplněného stovkami fanoušků.

Článek

Protože je i velkým hudebním fanouškem, vyrobil z mnoha tisíců dílků legendární stavebnice celý hudební festival, který postupně stále zdokonaluje. A na výstavách budí zasloužený respekt. Naposledy se tak stalo o uplynulém víkendu na domácí půdě na tradičním setkání stavitelů lega v Ostravě-Porubě.

K vidění zde bylo asi 170 objektů, ovšem Soviarův festival byl doslova v obležení diváků. „Je tady všechno, co musí být na každém správném festivalu, takže kromě hlavní stage se zde nachází i menší pódium pro méně známé kapely, jsou tady stany s občerstvením, tribuna, na které jsou i místa pro vozíčkáře, a nechybí samozřejmě ani mobilní záchody,“ ukazuje Soviar festivalový areál, na kterém strávil několik měsíců práce.

Figurky Zelenského a zápalných lahví jdou na dračku

Muži

Festival je samozřejmě zaplněn lidmi, takže v areálu jsou rozmístěny stovky figurek. Nejvíce je jich roztroušeno před hlavní scénou, další pak sedí na tribuně, občerstvují se u stánků nebo jsou v dalších částech areálu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Daniel Soviar s modelem hudebního festivalu zaplněného stovkami fanoušků.

Kromě fanoušků jsou zde i muzikanti, kteří ladí kytary v zákulisí, i technický personál. Celý areál „Polanka Rock Festu“ je vybaven i elektronikou a má několik ovládacích prvků, takže lze manipulovat s reflektory nad hlavní scénou, a dokonce i spouštět pyrotechnické efekty.

„Nechybí ani několik velkoplošných obrazovek, které jsem vyrobil z tabletů a na které se promítá dění na hlavním pódiu,“ usmívá se Soviar. Autor celého festivalu se stavění lega věnuje od dětství. Kromě hudebního festivalu má na svém kontě řadu dalších výtvorů, například model Oblouku, který je ikonickou stavbou v historické části Ostravy-Poruby.

Festival Metronome Prague letos bude. Vystoupí Nick Cave, Underworld, Beck i Mig 21 se symfoniky

Kultura

Materiál pro své výtvory shání zejména prostřednictvím internetových komunit, ve kterých se fanoušci lega sdružují. Po víkendové přehlídce v Ostravě se chystá do zahraničí a s modelem festivalu objede hned několik výstav ve Skandinávii a také v Polsku. A co ho u tohoto koníčku drží od dětství a držet ještě dlouho bude?

„Hlavně ten nekonečný počet možností, co všechno se dá z lega postavit, a také možnost kreativní seberealizace. Já jsem se nikdy nevěnoval kreslení, nikdy mi tyhle věci nešly, ale lego mi nabídlo i přesto možnost něco vytvářet,“ dodal Soviar.

Reklama

Výběr článků

Načítám