Hlavní obsah

Z hrnce na krmení pro kuřata se vyklubal poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHINGQING

Čínský farmář nemůže uvěřit vlastnímu štěstí. Zjistil totiž, že rozbitý hrnec, který koupil od souseda v přepočtu za 24 Kč, je přes tisíc let starý a má nesmírnou hodnotu. Liu Shuxuan z města Chingqing koupil hrnec od souseda před pěti dny.

Článek

"Byl rozbitý na několik kusů, ale mně se zdálo, že ten květinový vzor vypadá dost starobyle. Líbil se mi a tak jsem ho koupil za 10 juanů," řekl Liu reportérům Chingqing Business Daily.

Liu kusy slepil a hrnec vzal do místního střediska pro výzkum kulturních památek, aby mu tak řekli, jestli má nějakou cenu. Doufal, že má větší hodnotu, než těch 10 juanů, které za něj zaplatil. Byl ale nanejvýš překvapen, když mu expert oznámil, že koupil vzácný kus z doby dynastie Song, která Číně vládla před více než tisíci lety.

Zhao Qingyum, expert místního střediska, říká, že existují jen tři podobné kusy. Dva jsou v muzeu v Šanghaji a jeden v soukromé sbírce. Liu se rozhodl hrneček prodat a vlakem ho vzal do Pekingu, aby ho ukázal v tamních aukčních síních. Říká, že ho neprodá za méně než 10 miliónů juanů, tedy 24 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám