Hlavní obsah

Vypůjčenou knihu vrátil po 39 letech. Čekala ho pokuta

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovna v nizozemském Groesbeeku slaví. Po skoro 40 letech se do ní vrátila jedna z vypůjčených knih. Osoba, která se desítky let neměla k jejímu vrácení, však za zpoždění zaplatila jen zanedbatelnou pokutu ve výši pěti eur (133 korun), uvedla německá stanice Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Datum na výpůjčce je 5. března 1981, což znamená, že čtenář měl knihu celkem 39 let, 13 týdnů a pět dní. „Musel se jí zbavovat jen velmi těžko,“ konstatovala v nadsázce knihovna a dodala, že zaměstnanci občas nevěří svým očím, když zjistí, jak dlouho byla některá z knih pryč.

Nizozemská zpravodajská agentura ANP vypočítala, že čtenář by měl za pozdní vrácení zaplatit téměř 1531 eur, v přepočtu přes 40 tisíc korun. Měl však štěstí, že knihovna v Groesbeeku nastavuje na penále limity, takže zaplatil pouze pět eur.

Dílo, které měl čtenář skoro 40 let ve svém držení, je román nizozemského autora Jana Wolkerse nazvaný Zpátky do Oegstgeestu.

A je po zábavě. Poklad, který hledalo 350 000 lidí, byl po 10 letech nalezen

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám