Hlavní obsah

Vybojovala pro Filipíny první olympijské zlato v historii, obří odměna ji nemine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpěračka Hidilyn Diazová se stala prvním sportovcem, který pro Filipíny vybojoval zlatou olympijskou medaili. V kategorii do 55 kilogramů překonala olympijský rekord a může se těšit na pořádně tučné odměny, které má od filipínské vlády slíbené.

Foto: Profimedia.cz

Diazová se raduje z výhry.

Článek

Diazová vytvořila ve své kategorii nový olympijský rekord, když dostala nad hlavu 127 kilogramů, což vyneslo třicetileté sportovkyni zlatou medaili. Za svůj obrovský úspěch nyní bude oceněna filipínskou vládou a tamními podnikateli.

Od vlády dostane 660 tisíc dolarů (14,3 milionu korun) a dům, další dům v hodnotě 280 tisíc dolarů (šesti milionů korun) potom nabízí čínsko-filipínský miliardář Andrew Lim Tan. Ačkoliv takovou odměnu měl doposud slíbený každý sportovec z Filipín, k výplatě zatím nikdy nedošlo.

Řekla jsem si o to, brání facky od trenéra německá judistka

Koktejl

„Je to neuvěřitelné, je to prostě sen, který se stal skutečností. Chci vzkázat mladým sportovcům na Filipínách, aby měli podobné sny jako já a můžou uspět,” rozplývala se vzpěračka po triumfu.

Ta má za sebou velmi náročné období, kdy musela kvůli pandemii trávit sedm měsíců v Malajsii, daleko od vlastní rodiny. To ji přinutilo vloni na podzim trénovat s předměty denní potřeby v improvizované posilovně. Na internetu koluje video, kdy vzpěračka zvedá bambusovou tyč s barely vody. Ve formě se udržovala i na parkovišti.

„Nemohla jsem pořádně trénovat, byla jsem v karanténě a bylo to náročné. Ale musela jsem najít způsob, jak zůstat aktivní. Hrozně se teď těším domů až oslavím zlato se svojí rodinou. Vždyť prakticky poslední dva roky jsem strávila v Malajsii,” dodala šampionka, která ke stříbrné medaili z poslední olympiády přidala konečně i kov nejcennější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám