Hlavní obsah

Vtípek za 29 miliónů má zajímavou dohru. Skartované Banksyho dílo si majitelka nechá

Novinky, tcs

Nejmenovaná žena z Evropy, která v pátek v aukci zakoupila dílo od legendárního umělce Banksyho, jež se s třetím úderem aukčního kladívka samo skartovalo, si obraz ponechá. Aukční síň Sotheby´s potvrdila, že žena zaplatí vydraženou cenu přesahujíc milión liber (zhruba 29,3 miliónů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takto to vypadalo v aukční síni krátce po zničení obrazuVideo: AP

 
Článek

Zatímco ihned po částečné skartaci Banksy zveřejnil video, kde osvětlil, že obraz vybavil skartačním zařízením pro případ, že by měl být někdy vydražen, ostatní čile spekulovali. Jak mechanismus ukrytý v obrazu vlastně fungoval? Klesne cena obrazu či naopak stoupne? A je to umělecký počin, který se zapsal do historie?

Zřejmě nejvíce na pilno měli právní zástupci aukční síně Sotheby´s. Právníci totiž zjišťovali, komu dílo, které bezprostředně po aukci změnilo svou podstatu, vlastně patří. Firma Pest Control která Banksyho zastupuje, zatím změnila název díla. Z Dívky s balónkem (Girl with Balloon) se stalo Láska je v koši (Love is in the Bin).

Foto: Sothebys

Obraz Dívka s balónkem v původním stavu.

Nakonec se vše vyjasnilo. Jak zástupci aukční síně potvrdili BBC, nejmenovaná žena z Evropy, která dílo vydražila, si ho i ponechá a zaplatí za něj původní cenu 1 042 000 liber (30 664 000 korun).

„Zpočátku jsem byla šokovaná, ale uvědomila jsem si, že skončím se svým vlastním kusem historie,“ sdělila prostřednictvím aukční síně spokojená majitelka. Jak přesně Banksy dokázal, aby se obraz zničil ihned po aukci, zůstává zatím nejasné. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám