Hlavní obsah

Vraždící kočky postrachem okolí. Ke dveřím přinesou jen zlomek úlovků

Novinky, Jakub Štěpánek

Je obecně známo, že kočky se rády pochlubí ulovenou kořistí. Podle všeho se ale k domovním dveřím dostane pouze zlomek ulovených kořistí. Je to sice s podivem, ale i na to se zaměřila studie vědců z univerzity v jihoafrickém Kapském Městě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ať už kočka přinese domů drobného hlodavce, nebo třeba ptáka, věřte tomu, že při toulání okolím zřejmě zabila několikanásobně více zvířat. Díky informacím od majitelů 105 koček a záznamům z malých kamer umístěných na dvaceti z nich mohli autoři studie pozorovat, jak se budou šelmy chovat v přírodě.

Když po několika týdnech vědci vyhodnotili data, zjistili, že celých 82 procent všech kořistí kočky domů nenosí. K domovním dveřím se tak dostane pouze zhruba každá pátá oběť. To souhlasí s výsledky podobné studie z americké Arizony, kde kočky přinesly 23 procent kořistí.

„Pokud se nad tím zamyslíte z biologického hlediska, jiné kočkovité šelmy, třeba leopardi, si třeba schovávají větší kořisti a vrací se k nim až později,” vysvětluje autor studie, která byla publikována v žurnálu Global Ecology and Conservation, Rob Simmons.

Kočka uvězněná v přepravním kontejneru přežívala dva měsíce na pavoucích

Koktejl

„U koček se ale nedá předpokládat, že by se ke kořistem vracely, protože bývají dobře krmeny. Menší kořisti kočky sežerou hned na místě a není je potřeba nosit domů,” vysvětluje Simmons.

Ten nabádá majitele koček, aby „vražedné řádění” svých koček alespoň částečně redukovali. Jako příklad uvádí rolničku na krku, která potenciální kořist varuje, nebo prostý noční klid v pohodlí domova.

„Kočky jsou hlavní příčinou vyhubení zhruba 60 druhů savců, ptáků a plazů na světě. U všech zcela zbytečně,” dodává biolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám