Hlavní obsah

Vlk sežral v Belgii klokana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak nelítostná umí být příroda, zjistili obyvatelé městečka Balen na severovýchodě Belgie. Patrně divoký vlk tam ze zahrady odnesl klokana, kterého rodina chovala jako domácího mazlíčka. Dalšího vačnatce pokousal, uvádí ve zprávě o případu agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zraněné zvíře má pokousané ucho, jinak je ale v dobrém stavu. Chybějící klokan je s největší pravděpodobností po smrti, vlkovi posloužil jako „vánoční večeře”, odhaduje Jan Loos, ředitel centra Landschap, specializujícího se na volně žijící faunu.

Klokani byli napadeni v zahradě svých majitelů, kteří okamžitě zavolali odborníky. „Objevil jsem vlčí stopy, proto je téměř jisté, že je napadl vlk, ale stoprocentně jisti si nejsme,” uvedl odborník. Vlci podle něj obvykle loví divočáky či jeleny, někdy ale zaútočí i na dobytek, který je pro ně snadným cílem.

Loos podezřívá vlka jménem August, kterého Belgičané vídají od poloviny roku 2018. Tato šelma se potuluje po celém regionu, často přechází i hranice s Německem.

Poprvé po 100 letech

Divocí vlci dříve žili téměř na celém území kontinentální Evropy, ale jejich počty během staletí zásadně snížila kultivace krajiny i lov. V poslední době se s nimi však Evropané znovu setkávají, a to čím dál tím častěji. V Belgii byl v loňském roce vlk spatřen poprvé po 100 letech.

Oproti tomu klokani, vačnatci endemičtí pro Austrálii, v Evropě obvykle mimo zoologické zahrady nežijí. Výjimku tvoří kolonie malých klokanů wallaby, kteří v roce v 70. letech unikli ze zoologické rezervace ve Francii a nyní žijí v části lesa Rambouillet východně od Paříže.

Vlk, či pes? Vědci objevili přes 18 tisíc let staré štěně

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám