Hlavní obsah

Vláčky, ale i dámy v převlékacích kabinkách. Na Letné je k vidění miniaturní svět

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní zemědělské muzeum připravilo ke stému výročí své existence unikátní výstavu vlakových modelů. Vedle malých i velkých příznivců vlakové dopravy však potěší i nadšené modeláře. Zmenšená krajina ukrývá například takové detaily jako datla zvící kmínového zrna či dámy ukryté v převlékacích kabinkách. V jedné z mašinek se projela i kamera Novinek.

Na Letné se sjely vlakové soupravy vyrobené v letech 1910 až 1992Video: Novinky

 
Článek

Základem výstavy je modulové kolejiště velikosti H0, tedy vlakové modely v měřítku 1 : 87. Kolejiště je sestaveno z jednotlivých modulů s typovými čely, délka hlavní jednokolejné tratě dosahuje téměř 60 metrů, vedlejší trať je dlouhá deset metrů.

Hlavní trať je ukončena vratnými smyčkami a nachází se na ní dvě mezilehlé železniční stanice a větší depo s točnou. Model koncového nádraží byl realizován podle skutečné železniční stanice Tachov.

Na kolejích jsou k vidění především různé vlakové soupravy, které jsou střídavě v provozu a jsou v průběhu výstavy postupně obměňovány. Provoz je zajišťován převážně modely parních a motorových lokomotiv a motorových vozů a jednotek.

Foto: Novinky

Kromě vlaků jsou kolem kolejiště k vidění i dokonale propracované detaily přírody, například zvířata jako je veverka nebo datel. Vše v měřítku 1:87.

Kromě železničních modelů si budou moci návštěvníci prohlédnout i modely automobilů a zejména zemědělské a lesní techniky. Tratě navíc obklopuje detailní model krajiny zachycující veškeré myslitelné věci, které lze z vlaku skutečně vidět.

„Například turistické značky v lese nebo pevnostní opevnění na jižní Moravě, kde jsou bunkry a jsou vidět do detailu propracované periskopy. V lese jsou k vidění houby nebo zvířata jako veverky, zmije nebo datel, který je ve velikosti kmínu. Poznáte ho podle červené čepičky,“ vyjmenoval detaily modelář Michal Janíček.

K vidění jen do neděle

Modely vláčků jsou věrné kopie skutečných vlaků, které v Česku někdy jezdily, a některé dodnes jezdí. „Jeden z nejstarších modelů je lokomotiva řady 422.0, byla vyrobena ještě za Rakouska-Uherska, u nás dojezdila někdy v 70. letech,“ ukázal jeden z mnoha modelů další ze železničních modelářů Zdeněk Pacholík.

Foto: Novinky

Jeden z nejstarších modelů je lokomotiva řady 422.0.

Návštěvníkům výstavy se během několika dnů představí zejména modely vozidel bývalých Československých státních drah z období od vzniku Československa až do roku 1992, typické československé vlakové soupravy od lokálky přes rychlík až po těžký nákladní vlak.

Zemědělské muzeum sídlící u Letenské pláně v Praze výstavu připravilo ve spolupráci s Klubem železničních modelářů Prahy 7. „Tato výstava se do našeho muzea vrátila po dvou letech. Letos muzeum podobně jako naše republika slaví sto let vzniku. Průřez modelů vlaků zde bude k vidění pouze do neděle,“ řekla Novinkám mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Reklama

Výběr článků

Načítám