Hlavní obsah

Víno si dobývá přízeň Číňanů

Novinky, Iveta Kramešová, Právo
ČÍNA

Čínou se začíná šířit vinařská kultura. Číňané, kteří ještě donedávna upřednostňovali pití tvrdého alkoholu, si stále častěji pochutnávají na vínu, které patří ke společenské "nutnosti" nové generace Číňanů.

Článek

"Co si dáte k pití, pane," citoval deník Financial Times (FT) hongkongského finančníka, který hostil jednoho z čínských vládních představitelů. "Dal bych si brandy, ale raději mi přineste pohár vína. To dnes pijí všichni," odpověděl host.

Víno je v kurzu

Nemýlil se. Víno, především červené, je dnes v zemi doslova "in". Asijská mocnost dokonce patří mezi desítku největších světových výrobců vín. Řadí se tak mezi takové velikány jako Francie, Austrálie či například Chile.

Růst spotřeby vína má podle FT na svědomí poměrně rychlá transformace čínské ekonomiky a společnosti. Zvyšuje se počet obyvatel, kteří se řadí mezi vyšší či střední třídu a to s sebou nese určitá společenská pravidla, napsal list. Víno proto vytlačuje kořalku, kterou si mnozí spojují s chudší vrstvou. A možná ještě dlouho budou. Láhev kvalitního vína totiž Číňany přijde minimálně na pět dolarů (přibližně 150 korun). Výjimkou však není ani stodolarová "sedmička".

Rostoucí poptávku po vínu prý Čína zvládne hravě, ujišťují mnozí. Vždyť během tří let vzrostl počet vinic o 38 procent, tedy na 260 tisíc hektarů. A nespokojí se s jakýmkoli druhem vína. Pěstuje většinou kvalitní červený cabernet sauvignon z Bordeaux.

Trpká chuť Číňanům nevadí

Boom vína začal v 90. letech dvacátého století. Oblibě se nejprve těšilo bílé a levné víno. V roce 1997 ale vešlo ve známost, že červený mok je zdravější. Odrůdy bílého proto z vinic zmizely, aby uvolnily místo červeným. A to se nyní možná mnohým nelíbí: bílého vína je totiž nedostatek.

V zahraničí se však čínské víno prozatím příliš neprosadilo. Ve srovnání s evropskými víny prý chutná trpčeji. Číňanům to však vůbec nevadí. Na svém vínu si pochutnávají. A dokonce si do vína přilévají kolu či jinou limonádu. "Ty nejlepší čínské vinařské regiony ještě čekají na objevení," citoval FT francouzského vinaře Jéroma Sabatého, který je přesvědčen, že čas čínského vína teprve přijde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám