Hlavní obsah

VIDEO: Rio de Janeiro ožilo karnevalem, tančí se úplně všude

– RIO DE JANEIRO
Novinky, jky

Tradiční karneval v Rio de Janeiru vstoupil v noci na středu do plných obrátek. Celkem šest elitních škol samby se podílelo na přehlídce pro 70 tisíc lidí včetně prezidenta Luize Inacia Luly da Silvy. V rámci boje brazilské vlády s HIV a AIDS dostávali diváci kondomy zdarma. Během festivalu má být vydáno celkem přes 10 miliónů kondomů zdarma.

Článek

Za rytmů samby pochodovaly ulicemi nejpohlednější ženy z celé země, které ve speciálních kostýmcích a parukách vítaly nový ročník festivalu. Mezi tanečnicemi nechyběla ani skupina 32 tanečnic ze slavného pařížského kabaretu Moulin Rouge, které na několik dní zaměnily kankán za sambu.

Skupina Imperio Serrano předvedlo show na motivy mořských panen a záhad oceánů. Tím však oslavy pouze načaly. Každá ze 12 tanečních skupin totiž má připravené vystoupení dlouhé celkem 75 minut, a tak vystoupení bohatě vystačí na dva dny.

Festival v Rio de Janeiru má tradici již ve starověkých festivalech. Moderní karneval, jak ho známe dnes, získal základy v 18. století a kombinuje tradice portugalských osadníků s kulturou africké otrocké populace. První přehlídka škol samby proběhla v roce 1928.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám