Hlavní obsah

Většina výherců loterie je do roka méně šťastná než před výhrou

Warwick

Když někdo vyhraje velkou sumu v loterii, většina lidí si pomyslí, že měl štěstí. A má pravdu, dotyčný štěstí měl, ale výhrou o něj prý přijde. Výzkumy z Velké Británie potvrzují, že do roka od výhry značného jmění jsou lidé většinou méně šťastní, než byli před výhrou. Lépe jsou na tom snad jen ti, kdo se o velký obnos podělí.

Foto: Profimedia.cz

Výhra v loterii nezaručí člověku pocit dlouhodobé spokojenosti a štěstí.

Článek

„Ekonomové a psychologové studovali tohle téma po mnoho let. Když se podíváte na lidi za dvanáct měsíců po výhře, nejsou šťastní. Žádná studie nezjistila, že měli lepší psychické zdraví či byli celkově více v pohodě… Víme také, že začnou víc pít a kouřit, mnozí propadají myšlenkám, že si to nezaslouží, anebo začnou být paranoidní a podezřívat všechny kolem, že se k nim chovají jinak a nepřejí jim to,“ tvrdí profesor Andrew Oswald z Warwick University.

Nejlépe se daří výhercům, kteří získají jen středně velké obnosy. Nejhůře těm, kteří vyhrávají stovky miliónů.

„Je dokázáno, že výhra asi padesáti tisíc liber (1,5 miliónu korun) má nejlepší vliv na štěstí a mentální zdraví člověka,“ dodal profesor Oswald s tím, že výhercům velkých sum doporučuje, aby část peněz darovali charitě. Většina pocitů nezaslouženosti a viny z velkého bohatství tak zmizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám