Hlavní obsah

Veterináři ošetřili popálené medvědy bandážemi z rybí kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři z Kalifornské univerzity vytvořili speciální bandáže z rybí kůže, aby mohli ošetřit popáleniny na tlapách dvou medvědů. Ti se v prosinci stali oběťmi požáru Thomas, který byl vůbec největším požárem v kalifornských dějinách.

BEZ KOMENTÁŘE: Popálené medvědy ošetřují veterináři bandážemi z rybích kůžíVideo: Joe Proudman/UC Davis

 
Článek

Zranění medvědů bylo natolik vážné, že se kvůli velkým bolestem nemohli postavit ani na nohy. Vedoucí tamní veterinářské kliniky Jamie Peytonová si s ošetřením medvědů nevěděla rady, neboť léčba divokých zvířat s takovým stupněm popálenin nebyla podle jejích slov prozatím uskutečněna.

Po chvíli si ale naštěstí vzpomněla na lékařský tým z Brazílie, o kterém četla, že léčil lidské popáleniny pomocí rybí kůže, a nechala se tímto postupem inspirovat.

Veterináři vytvořili speciální bandáže ze sterilizované kůže tilápií, které následně medvědům připevnili na popálené tlapy. Podle tamní kliniky se jednalo o vůbec první léčbu tohoto typu na medvědech v USA.

„Není nic uspokojivějšího, než když vyzkoušíte novou terapii na zvířeti, které nemůže kvůli bolestem chodit, a ono se ihned po probuzení zvedne na nohy,“ svěřila se Peytonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám