Hlavní obsah

Veslař našel na Temži lidskou kost starou 5000 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vodách londýnské Temže se dá najít ledacos, ovšem objev Simona Hunta je přesto výjimečným. Brit totiž při jedné ze svých veslařských vyjížděk objevil lidskou kost. Obavy, že našel ostatky oběti trestného činu, vystřídalo nadšení z unikátního archeologického nálezu. Kost je totiž stará zhruba 5000 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hunt, povoláním grafik, objevil kost již před mnoha měsíci, když si vyrazil zaveslovat na Temži. Byl zrovna odliv, hladina řeky poklesla a muž nedaleko břehu uviděl kost ležet na dně jen pár centimetrů pod hladinou.

„Vypadala staře, ale říkal jsem si, co když náhodou není?“ svěřil se Hunt serveru BBC. „Nemám tušení, jak by kost vypadala, kdyby byla pod vodou jen třeba dva roky. Takže co když v tom bylo něco mnohem ďábelštějšího?“ popsal Brit, který se obával, že by se mohlo jednat o oběť trestného činu.

Temže leží tak blízko moře, že její hladina je ovlivněna přílivem a odlivem a hladina se během dne viditelně mění. Hunt proto raději kost vylovil a místo nálezu si označil. Domů se pak vydal i s kostí v průhledném sáčku.

Doma pak Hunt zavolal policii. Ta již nemohla míst zkontrolovat, už bylo hluboko pod hladinou. Policisté proto poslali stehenní kost na laboratorní analýzu. Po několika měsících se Huntovi ozvali znovu. „Řekli mi, že ta kost je opravdu stará a řekli mi, abych si tipnul. Myslel jsem, že pochází ze středověku, ale to jsem byl ještě hodně daleko,“ s úsměvem popsal Hunt.

Stephen Hunt

Experti dokázali kost zařadit do období, kdy Británie procházela pozdní dobou kamennou, zhruba do let 3516 až 3365 před naším letopočtem. Kost je tak starší než Stonehenge či pyramidy v Gíze. Kost dle odhadů patřila člověku vysokému zhruba 170 centimetrů, avšak je nemožné odhadnout, zda se jednalo o muže či o ženu.

Hledačka pokladů našla na břehu Temže vzácnou africkou sošku z 19. století

Koktejl

„Lidé mi často říkají, že je divné, že se taková věc našla v Londýně, ale je třeba si uvědomit, že tehdy žádný Londýn ještě nebyl,“ uvedl Hunt. Brit nyní doufá, že by se kosti mohlo ujmout Londýnské muzeum. To už ve svých sbírkách má část lebky, která je ještě o něco starší. Je datována do let 3645 až 3600 před naším letopočtem.

Reklama

Výběr článků

Načítám