Hlavní obsah

Veškerý koronavirus SARS-CoV-2 na celém světě by se vešel na čajovou lžičku

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Během pandemie se o koronaviru a onemocnění covid-19 můžeme dočíst řadu údajů. Málokdy však narazíme na ty odlehčenější. Jeden takový spočítal australský matematik a stand-up komik Matt Parker. Kdybychom sečetli objem veškerých jednotlivých virových částic, dostali bychom se k množství, které se při troše snahy vejde na čajovou lžičku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle oficiálních statistik se novým koronavirem doposud nakazilo zhruba 54,9 milionu lidí. „Tolik problémů a chaosu kvůli jedné čajové lžičce problémů,“ posteskl si v žertu Parker ve svém podcastu A Problem Squared.

Aby ilustroval velikost virové částice, rozhodl se Parker spočítat celkový objem. Jeho dohad pochopitelně není přesný a spočívá v několika velmi hrubých odhadech, jako ilustrace je nicméně více než dostatečný.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jako první odhad vzal Parker průměrnou virovou nálož, kterou v sobě nemocný člověk má podle odhadů časopisu Lancet. Dále pracoval s tím, že každý den se nakazí 300 tisíc lidí a každý z nich je nakažen 14 dní. Podle Parkera se tak momentálně na světě vyskytuje 3,3 biliardy částic koronaviru.

Lžička, nebo dvě láhve?

V řádech biliard až desítek biliard se pro srovnání odhaduje například počet všech mravenců na Zemi. Virus je naštěstí (či vzhledem k jeho vlastnostem bohužel) podstatně menší než mravenec. Koronavirus SARS-CoV-2 sice patří mezi větší viry, dosahuje však průměru o velikosti 0,14 až 0,6 mikronu.

Podle Parkerových výpočtů celkový objem koronaviru SARS-CoV-2 nepřesáhne 8 mililitrů a při troše snahy se vejde na čajovou lžičku.

Toto číslo však nelze brát nijak exaktně a slouží spíše jako ilustrace. Pomineme-li fakt, že čajová lžička má objem 5 až 7 mililitrů, záleží na řadě proměnných, které nelze spočítat.

Navíc pokud bychom brali v úvahu odhadovaný objem podle studie vědců z univerzity v Berkeley, kteří odhadují objem koronaviru (za předpokladu, že má kulovitý tvar) na jednu tisícinu femtolitru (miliontina nanometru krychlového), pak bychom se při použití dalších Parkerových údajů dostali na hodnotu 3,3 litru. A na to už by nám jedna lžička nestačila.

Reklama

Výběr článků

Načítám