Hlavní obsah

Velryba se vynořila jen pár metrů za dívkou na kajaku

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Luis Obispo

Setkat se s velrybou na vzdálenost pouhých několika metrů se podaří málokomu. Američanka Rhonda Burmeisterová a její dcera to štěstí měly, když se v sobotu na kajacích vydaly na moře u kalifornského pobřeží nedaleko města San Luis Obispo. Plejtvák dlouhoploutvý v honbě za potravou nečekaně vynořil hlavu z vody jen kousek od nich.

BEZ KOMENTÁŘE: Přímo vedle ženy na kajaku se vynořila z vody obří velryba

 
Článek

Rhonda Burmeisterová, která zrovna měla v ruce kameru, se svěřila, že to byl jeden z nejlepších zážitků jejího života. Na druhou stranu ale přiznala, že se jí mohla touha po dobrodružství s velrybami, kterému ten den vyrazila naproti, vymstít.

Dva kajakáři, kteří byli ve stejnou chvíli opodál, totiž skončili ve vodě. Keporkak je v honbě za potravou svým loveckým manévrem shodil z kajaku. Kvůli podobným situacím musí být místní pobřežní hlídka neustále ve střehu.

Bezpečnost pro velryby i lidi

„Máme na moři několik lodí, ze kterých se ujišťujeme, že lidé velryby nepronásledují. Během minulého týdne jsme měli několik nehod, kdy byli lidé sraženi z kajaků, snažíme se zkrátka udržovat lidi v bezpečí,“ uvedl pro regionální televizi KSBY člen hlídky z přístavu San Luis Chris Weddle.

Plavčíci proto upozorňují, aby se lidé od velryb drželi minimálně 100 metrů, je-li to možné. Pokud lidé záměrně ignorují jejich výzvy, mohou dostat i tučnou pokutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám