Hlavní obsah

Vědec prý našel Atlantidu ve Středozemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMASSOL

Americký vědec Robert Sarmast je přesvědčen, že se mu ve Středozemním moři mezi východním Kyprem a Sýrií podařilo nalézt zbytky bájné Atlantidy. Kyperský vládní odborník však upozornil, že k tomuto tvrzení stále není dost důkazů.

Foto: Archiv J. Slavíka

Na jedné z mnoha scén festivalu.

Článek

"Zcela určitě jsme našli Atlantidu," prohlásil Sarmast, jehož tým objevil asi osmdesát kilometrů od kyperských břehů v hloubce 1500 metrů zdi, které údajně patřily Atlantidě. Nález byl učiněn pomocí sonaru.

Šéf archeologického vládního odboru Pavlos Flurentzos ale zdůraznil, že toto tvrzení je teprve potřeba dokázat. Sám Sarmast připustil, že materiální důkazy nemá. Získat je však bude velmi obtížné, neboť nalezené trosky se nacházejí pod usazeninami hluboko v moři. Přesto je přesvědčen, že své tvrzení jednou dokáže.

Atlantida, která se skládala z několika ostrovů, se měla potopit asi před 10 000 lety, když ji zavalila přívalová voda. Kdysi ji v dialozích Timaios a Kritias popsal filozof Platon. Právě na tyto dokumenty se Sarmast odvolává a tvrdí, že popis přesně odpovídá jeho nálezu.

Osud Atlantidy i nadále zůstává opředen tajemstvím. V minulosti již mnoho badatelů a amatérských hledačů prohlásilo, že její zbytky našlo. Mezi posledními domnělými nálezci je také německý odborník Rainer Kühne, podle něhož Atlantida stála na dnešním španělském území. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zbytky Atlantidy objevili ve Španělsku

Močály Marisma de Hinojos nedaleko jihošpanělského Cádizu ukrývají zbytky bájné Atlantidy. Tvrdí Rainer Kühne, německý vědec z univerzity ve Wuppertalu....

Výběr článků

Načítám