Hlavní obsah

Vědec postavil chaloupku tenčí než lidský vlas

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční vánoční ozdoba vznikla v Kanadském centru elektronové mikroskopie (CCEM) v kanadském Ontariu. Travis Casagrande vytvořil z křemíku perníkový domeček postavený na hlavě sněhuláka, obě tradiční vánoční ozdoby jsou jen nepatrně větší než průměr lidského vlasu a jsou vyzdobeny neuvěřitelnými detaily, jakou je například kanadská vlajka sloužící coby rohožka.

Foto: Profimedia.cz

Chaloupka je 6 mikrometrů široká a 10 mikrometrů dlouhá.

Článek

Fotografie domku, který je zhruba o polovinu menší než ten, který vyrobili minulý rok ve Francii, uveřejnilo CCEM ve středu. Sněhulák i domek jsou vyřezány z křemíku, domek přitom nepostrádá drobné detaily jako například jasně viditelné cihly.

Casagrande vyřezal domek svazkem galliových iontů do křemíkových materiálů, které se používají při výrobě lithium-iontových baterií.

Foto: Profimedia.cz

Sněhulák s chaloupkou na hlavě položený vedle lidského vlasu pro srovnání

Domeček posazený na hlavě sněhuláka má neuvěřitelné rozměry 10 mikrometrů (mikrometr je tisícina milimetru) na délku a šest mikrometrů na šířku.

„Zatímco duch těchto dekorací je vánoční, naším záměrem je i demonstrovat možnosti našeho centra a vzbudit vědecký zájem mezi veřejností,“ uvedl Casagrande.

Foto: Profimedia.cz

Chaloupka je vyvedena do nejmenších detailů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám