Hlavní obsah

Vědec objevil nový druh hmyzu, náhodou ho koupil na internetu

– LONDÝN
Novinky, jky, Novinky, Daily Telegraph

Britský vědec Richard Harrington objevil nový druh hmyzu a nemusel vůbec opustit teplo svého domova, aby se tak stalo. Za živočicha, který byl v dávných dobách uvězněn v kusu jantaru, zaplatil v přepočtu něco málo přes 600 korun. Zakoupil ho na aukčním serveru eBay od jednoho prodejce z Litvy.

Foto: Profimedia.cz

V jantaru bylo objeveno již mnoho vyhynulých živočišných druhů.

Článek

Richard Harrington si myslel, že za menší peníz si pořídí zajímavost, kterou se bude moci chlubit. To se mu nakonec opravdu povedlo. V kusu jantaru se totiž skrýval dosud neznámý druh mšice. Ta byla po Harringtonovi, viceprezidentovi britské Královské entomologické společnosti, který se specializuje právě na mšice, pojmenována.

Zkamenělinu koupil na internetové aukci od muže z Litvy. Protože nebyl schopný živočicha, kterého před 40 - 50 milióny let tekoucí pryskyřice uvěznila, identifikovat, požádal o pomoc dánského experta na zkameněliny Ole Heieho. Ten potvrdil, že zkamenělina patří dosud neidentifikovanému živočišnému druhu.

Mšice byla pojmenována Mindarus harringtoni

Mšice měřící necelé čtyři milimetry je obklopená jantarem o velikosti malé pilulky. "Říkal jsem si, že by bylo hezké pojmenovat tento druh Mindarus ebayi, ale dnes už se od používání podobných lehkomyslných názvů upustilo," řekl Harrington.

Dánský profesor Heie tedy nakonec popsal nový druh jako Mindarus harringtoni po Richardu Harringtonovi.

"Není neobvyklé najít v jantaru hmyz, ale asi se ještě nikdy neobjevil na eBay hmyz, který ještě nebyl objevený a popsaný. Je to opravdu neobvyklá cesta, jak k takovému objevu přijít," zhodnotil svou šťastnou koupi Harrington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám