Hlavní obsah

Vědci zrekonstruovali tvář 700 let mrtvého středověkého rytíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stirling

Odborníkům se podařilo zrekonstruovat tvář a postavu rytíře, jehož kosti byly objeveny na hradě ve skotském Stirlingu. Historikové se teď snaží zjistit identitu válečníka, který tu byl zabit někdy ve 13. nebo 14. století. Tedy během válek o nezávislost, které tehdy Skotsko vedlo s Anglií. Kosti mladého muže byly objeveny spolu s pozůstatky dalších deseti osob na místě, kde se dříve nacházela královská kaple. Poblíž rytíře leželo i tělo mladé ženy.

Článek

Hrad ve Stirlingu během skotských válek s Anglií několikrát přešel pod jinou správu. Vědci se teď snaží alespoň zjistit, zda muž, jehož tvář již znají, byl Skot, Angličan, anebo dokonce Francouz. Vedoucí archeolog spolku Historic Scotland Richard Strachan řekl reportérům BBC, že zrekonstruovaná tvář rytíře velmi jasně naznačuje, jakým dojmem působil za života.

"Byl to velmi silný a fit šlechtic. Tělo měl stavěné jako profesionální hráč ragby, nejspíš proto, že od dětství cvičil s těžkými meči a dalšími zbraněmi. Také zřejmě trávil hodně času v sedle," dodal Strachan.

Výzkum bude pokračovat

Spolek Historical Scotland, který se o bývalé skotské královské sídlo stará, už oznámil, že začíná výzkum dalších devíti koster, které se v kapli našly. Byly mezi nimi i ostatky dvou malých dětí. Všichni tito lidé žili ve 13. až 15. století.

"Od té doby, co byly v roce 1997 kostry objeveny, naše technika značně pokročila. Teď můžeme zjistit mnohem více o tom, odkud tito lidé pocházeli, jak žili a proč zemřeli. Tato skupina je velmi zajímavá i díky tomu, kde byla nalezena. Pohřeb v královské kapli naznačuje, že šlo o významné osoby, které zemřely během nějaké extrémní situace. Třeba během obléhání," dodala antropoložka Jo Buckberryová, která se na plánovaném výzkumu bude podílet.

Reklama

Výběr článků

Načítám