Hlavní obsah

Vědci zaznamenali první smrtelné útoky šimpanzů na gorily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým vědců z univerzity v Osnabrücku a z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku poprvé v historii zdokumentovali případ smrtících útoků šimpanzů na gorily. Dvě tlupy šimpanzů se spojily proti tlupě goril a výsledkem bylo zabití dvou gorilích mláďat. Co k drastickému útoku vedlo, chtějí vědci nadále zkoumat.

Foto: Profimedia.cz

Samci šimpanzů v národním parku Loango.

Článek

Výsledky několikaletého pozorování šimpanzů a goril v gabonském národním parku Loango zveřejnil ve středu Institut Maxe Plancka na svých stránkách.

V Loangu, které je od roku 2005 součástí projektu na výzkum a pozorování šimpanzů, vědci sledují a analyzují chování zhruba 45 šimpanzů.

„Doposud byly interakce mezi nimi a gorilami považovány za klidné,“ uvedla Simone Piková, jedna z vedoucích projektu.

„Pravidelně jsme sledovali mezi oběma druhy mírumilovné kontakty na stromech. Naši kolegové v Kongu dokonce hlásili pozorování, jak si spolu oba druhy hrají,“ dodala.

Šimpanzí mamánci svého postavení nelitují

Věda a školy

Lara Southernová, hlavní autorka nyní zveřejněné studie, vzpomíná na první a nejkrvavější útok, který se odehrál v roce 2019.

„Nejprve jsme zaslechli křik šimpanzů a domnívali se, že jsme svědky typického střetnutí mezi jednotlivci dvou odlišných komunit,“ uvedla Southernová.

„Jenže pak jsme uslyšeli hlasité bušení do hrudi, typické pro gorily, a uvědomili jsme si, že šimpanzi napadli skupinu goril,“ dodala Southernová.

Boj trval něco mezi 52 až 79 minutami, šimpanzi z obou komunit utvořili koalici a napadli skupinu goril, mezi kterými byli dva samci a samice s mláďaty.

Gorily mláďata bránily, ale neměly šanci. Dospělí jedinci se dali na ústup, šimpanzům se ale bohužel podařilo dvě odrostlejší mláďata oddělit od skupiny a zabít.

Šimpanzi si přátele vybírají stejně jako lidé

Koktejl

Podle vědců může jít o výsledek zvýšení potravní konkurence mezi druhy. O podobné potravní zdroje se v Loangu šimpanzi dělí se slony a právě s gorilami. Je možné, že důvodem zvýšené agresivity lidoopů může být i změna klimatu.

V ostatních gabonských pralesech je zdokumentován úbytek ovocných plodů a to samé se nejspíš děje i v Loangu. Jedním dechem však vědci dodávají, že k tomu, aby mohli učinit nějaké závěry, nemají dostatek informací.

„Jsme teprve na začátku porozumění efektů druhové konkurence na interakce dvou druhů lidoopů,“ uzavřela Simone Piková.

Reklama

Výběr článků

Načítám