Hlavní obsah

Vědci zastavili světlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Světlo bylo dosud nezachytitelná a nejrychlejší věc vesmíru. Nyní však ztrácí svou jedinečnost. Nejen že jeho rychlost už je možné snížit, ale vědcům se dokonce podařilo světelný paprsek úplně zastavit.

Článek

Na obzoru tak jsou kvantové počítače schopné pracovat téměř rychlostí světla, tedy asi 300 tisíc km za sekundu.

"U kvantových počítačů bude přenos informací probíhat mezi fotony. Aby to bylo možné, musíte vzájemné působení jednotlivých fotonů velice přesně kontrolovat," řekl Michal Bajcsy.

Spolu s Alexandrem Zibrovem a Michailem Lukinem z Harvardské univerzity v USA světlo experimentálně zastavili, aniž by ztratilo některou ze svých vlastností.

Harvardský tým vyslal světelný signální impulz do uzavřeného skleněného válce s horkým plynem a rubidiem. Po vypnutí impulzu zůstal na atomech rubidia jen jeho holografický obraz.

Když poté vědci do válce zamířili dva řídící paprsky, čímž vytvořili interferenční vzorec podobný soustavě zrcadel, oživený signální impulz dorazil na stěnu skleněného válce a tam byl odražen. Vznikl výsledný signální impulz, který zůstal na deset až 20 mikrosekund (miliontin sekundy) nehybný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám